Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România încă nu a reușit să interzică producerea de tacâmuri din plastic. În fiecare lună, ingerăm câte 5 grame de plastic

Your browser doesn't support HTML5 video.

România ar trebui să interzică de pe 3 iulie producerea de farfurii, tacâmuri și bețe din plastic, însă autoritățile n-au reușit să transpună în lege directiva europeană care impune acest lucru. Deși au avut doi ani la dispoziție.

Ministerul Mediului spune că cel mai probabil actul normativ va fi gata la toamnă. Însă, până atunci, Uniunea Europeană poate sancționa România.

Tacâmuri de plastic, farfurii, paie, bețișoare pentru urechi sau recipiente din polistiren expandat - de sâmbătă niciun produs de acest tip nu se mai poate produce în Uniune, potrivit directivei europene.

Producătorii vor avea voie să vândă doar ce au deja pe stoc, apoi aceste obiecte nu vor mai fi în magazine. Acum, 85% din deșeurile marine conțin plastic.

Andrei Coșuleanu: ”Avem particule de plastic foarte mici, care nu se văd cu ochiul liber. În România am făcut un studiu în luna ianuarie și februarie în cadrul căruia am demonstrat că toate apele din România au microplastic în ele. Credem că bem apă curată, dar ingerăm microplastic”.

Citește și
pai
Directivă europeană: paharele, tacâmurile și paiele de plastic vor fi intezise

Aproximativ 5 grame de plastic ajung în fiecare lună în organismul fiecăruia dintre noi, arată studiile, cât un card bancar.

Dacă adulții pot elimina în mare măsură aceste microparticule de plastic, pentru copiii care încă nu au dezvoltat complet sistemul digestiv, este o adevărată problemă. Iar animalele sau pasările de multe ori nu supraviețuiesc. 

România poate fi sancționată de Comisia Europeană

 

Problema este că România nu a reușit încă să pună la punct legislația, iar întârzierea ne-ar putea costa.

Ministrul Mediului: ”A fost un proces complex de stabilire a efectelor, împreună cu ministerele de resort. 1 septembrie, posibil să fie și mai repede”.

Ștefan Turcu: ”Comisia Europeană poate demara procedura de infrigement. La capătul acestei proceduri Comisia poate propune amenzi care pot fi costisitoare”.

De anul acesta, producătorii vor fi obligați să treacă pe o etichetă cantitatea din plastic din pahare, șervețele umede sau absorbante igienice.

Din 2024 vor fi dopuri fixe pentru recipiente de până la 3 litri, iar până în 2030 acestea vor fi făcute din cel puțin 30% plastic reciclat, potrivit Comisiei Europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult