Restricțiile și frica de COVID-19 au făcut ca un sfert de milion de români să se mute de la oraș la țară
Your browser doesn't support HTML5 video.
Restricțiile, frica de boală, poluarea din marile orașe, costurile de întreținere și munca de acasă, au fost principalele motive pentru a face această schimbare. Specialiștii cred că tendința se va accentua în perioada următoare, de această data, din cauza scumpirilor.
Acum doi ani, Cristian a ales o parcelă de 700 de metri pătrați la Ciugud, în județul Alba și își ridică aici o casă, cu aproape 100.000 de euro. Este de meserie proiectant, iar din cauza pandemiei, n-a mai dat pe la birou. În cele din urmă, a decis să se mute într-una dintre cele mai dezvoltate comune din România.
Cristian Botiș, proprietar: „E mult mai bine ca la bloc, să scăpam de bloc. După 30 de ani de bloc, vrei să stai și altundeva. E foarte bine, deci condițiile sunt cel puțin ca la oraș.”
Reporter: În pandemie ați construit casa?
Cristian Botiș, proprietar: „Da, în pandemie."
Și alte cupluri și-au lăsat apartamente din Cluj-Napoca pentru case la Dezmir, un sat din comuna Aphida. Nicolae Tompa, proprietar: „E o zonă care s-a dezvoltat super rapid, e liniște, nu-i poluat.”
Timea Gal, proprietar: „Ne-am mutat din Turda și e mai aproape de Cluj, nu ne-am permis o casă la Cluj, nu am vrut să locuim în apartament și din cauza aceasta ne-am mutat în Dezmir.”
Reporter: Ce găsiți aici?
Timea Gal, proprietar: „Spațiu. Avem mult mai multe camere, avem curte.” 250 de mii de români s-au mutat de la oraș la țară, potrivit unei analize a companiei de consultanță Frames, pe baza datelor furnizate de la Național de Statistică.
Ioan Hosu, sociolog: „Costuri mai mici pentru viața undeva în jurul unui oraș și facilitățile pe care încep să le ofere firmele atunci când vine vorba de munca la domiciliu.”
Potrivit specialiștilor, migrația de la oraș către mediul rural se va accentua în condițiile în care costurile cu utilitățile cresc vertiginos. Adrian Negrescu, consultant „Economic Frames”: „Terenuri mai ieftine, construcția caselor este mai ieftină decât în mediul urban, au la dispoziție internet de mare viteză în momentul de față, iar facilitățile oferite de lanțurile de aprovizionare le permit să aibă practic cam aceleași condiții de trai ca și în mediul urban.”
Potrivit INS, numărul autorizațiilor de construcție în mediul rural a crescut cu 40 la sută în luna februarie a acestui an față de luna precedentă.