Protest al angajaților Fabricii de Confecții din Bârlad. Oamenii sunt nemulțumiți de condițiile salariale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oamenii solicită tichete de masă, însă acestea nu pot fi acordate decât în măsura în care se atinge norma de lucru. Sindicatul și conducerea fabricii s-au așezat la masa negocierilor.
Muncitor: „Se muncește de dimineața până seara. Ne cronometrează și tu trebuie să îți faci norma. Dacă nu o faci, trebuie să stai peste program. Uite așa, nu ne dau nici bani, nici tichete.”
Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os. Cu salariul minim pe economie, pentru care trebuie să muncească peste program și fără tichete de masă, aceștia au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta. Luni dimineață, au încetat orice activitate pentru a-și cere drepturile.
Muncitor: „Nu ne dau tichete decât dacă ai făcut plan. Nu se poate să lucram cu 500 lei lichidare și 700 avans, cu copii acasă, la facultate, cu prețurile care s-au dublat.”
Muncitor: „Noi în mână nu luăm nici cât ia unul care are minim pe economie. Noi adunat avansul cu lichidarea nu luăm 1200-1300.”
Lili Onel, lider de sindicat: „Oamenii sunt nemulțumiți că muncesc nu 8 ore, ci 10 în fiecare zi, iar în cursul săptămânii nu se trec mai mult de 8 ore. Complexitatea modelelor este mai ceva ca la Botezatu, l-am întrecut și în modele, și în materie primă, care afectează și sănătatea, oamenii sunt vai de capul lor, nu au nici bani să își cumpere ochelari.”
Nemulțumirile salariațillor sunt vechi de ani de zile.
Muncitor: „Să se gândească mai bine și să resocotească situația, astfel încât să putem realiza în 8 ore, nu să fim nevoiți să stăm peste program. Au mărit planul. Nu mai este planul de 400 de bucăți pe zi, e de 480.”
Conducerea fabricii s-a așezat la masa negocierilor cu liderii de sindicat, însă după primele ore discuțiile nu păreau să avanseze. Instituția Prefectului județului Vaslui s-a oferit să medieze negocierea dintre părți, în speranța că acest conflict se vă stinge.
Lili Onel, lider de sindicat: „Oamenii nu se întorc până nu îmi dă scris tot. Atunci anunț oamenii și când se aplică, încep lucru.”
Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui: „După discuțiile pe care le-am avut cu doamna director, am înțeles că momentul este destul de delicat. Miercuri ar fi trebuit să ajungă o delegație care ar angaja comenzi pentru fabrica de confecții, comenzi care le-ar asigura pentru tot anul o activitate fără probleme.”
Aproape 98 la sută din producția de cămăși bărbătești de la Bârlad merge la export. În anii 90, aici erau angajate peste 2.000 de persoane. În prezent, numărul salariaților se apropie de 600.