Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Producția de muștar ar putea fi îngreunată din cauza războiului din Ucraina

Your browser doesn't support HTML5 video.

Valul de scumpiri lovește din toate direcțiile. Inclusiv pentru muștar vom da mai mult. Producătorii noștri cumpărau masiv boabe din Ucraina și din Rusia, țări aflate în conflict.

Acum, marfa ajunge extrem de greu și i s-a dublat prețul în ultimele săptămâni. Producția autohtonă de boabe de muștar s-a rezumat, în 2020, la doar 1.500 de tone.

Un producător de muștar din Codlea cumpăra materia primă în special din Ucraina și din Rusia. De când a început conflictul, s-a orientat spre Republica Moldova, însă dă dublu. Dacă, anul trecut, o tonă de boabe de muștar se vindea cu 600 de euro, acum costă 1.200 de euro. Sorin Turcu, administrator de companie: „Pe lângă faptul că a crescut foarte mult prețul la semințe, pe zona de semințe au apărut probleme și cu transportul, deoarece transportatorii sunt nevoiți să caute noi rute de ocolire a zonelor de conflict, ceea ce duce și la o creștere a transportului. Ca ordin de mărime, de trei ori a crescut transportul pentru un camion."

În România se face incusiv muștar integral din boabe, fără aditivi, cum se întâmplă la o fabrică din Harghita.

Biro Jolan, producător de muștar: „Anul trecut am importat semințe de muștar din Ucraina, pentru că semințele de muștar din Ucraina au o calitate foarte bună. Dat fiind că acest lucru nu va fi posibil anul acesta, suntem foarte preocupați ce facem, avem stoc de semințe de muștar până în septembrie, și nu prea se găsește în România, și, dacă se găsește, are un preț așa de mare.”

Citește și
Misterul semințelor trimise din China americanilor a fost rezolvat. Ce conțineau de fapt pachetele
Misterul semințelor trimise din China americanilor a fost elucidat. Ce conțineau de fapt pachetele

De la an la an, România a importat tot mai multe boabe de muștar, ajungând în 2021 la peste 4.200 de tone. Se întâmplă asta pentru că noi cultivăm în cantități mici și oricum folosim boabele mai mult pentru fertilizarea solului.

Într-un scenariu pesimist în care muștarul se scumpește exagerat sau nu-l mai găsim în magazine în atâtea variante ca acum, există produse care înlocuiesc cu succes acest preparat.

Deja Germania, țara în care se vând cantități însemnate de muștar, a anunțat că se confruntă cu o criză de materie primă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult