Procesiuni și tradiții de Sfânta Maria Mică: Cum au marcat românii începutul anului bisericesc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ortodocși și catolici laolaltă au umplut astăzi bisericile din toată țara. La Arad, credincioșii s-au adunat pentru o procesiune aparte în jurul Mănăstirii Radna și au strâns „lacrimile” Maicii Domnului.
Peste 3.500 de credincioși din Bistrița-Năsăud, dar și din județele învecinate, au participat la slujba oficiată la mănăstirea din Pasul Tihuța. Îmbrăcați în costume populare, oamenii s-au rugat pentru sănătate, liniște sufletească, pentru copii și roadele pământului.
Femeie: „O trecere de la vară la toamnă, o zi minunată, mulțumim că am putut veni și că suntem sănătoși”.
Femeie: „Avem o zi minunată, care ne-a dat o Maică Sfântă, și ne dă sănătate să putem veni an de an. Tot pregătim, cu ajutorul Domnului Iisus, de toate, și pe copii la școală”.
În tradiția populară, după Sfânta Maria Mică începe culesul viilor și al altor recolte. Se spune că strugurii strânși în această zi sunt binecuvântați și vor face un vin bun și sănătos.
De asemenea, mulți s-au obișnuit să ducă la biserică primele roade ale toamnei pentru a fi binecuvântate de preot.
Bărbat: „O tradiție de Nașterea Maicii Domnului, o sărbătorim, o apreciem, o lăudăm. A fost un rod bogat, am avut o zonă frumoasă binecuvântată de Dumnezeu, chiar foarte frumos, timp bun.”
Gabriel Cazacu, preot: „Maica Domnului se naște și vine în lume ca o promisiune și ca o împăcare. Eva cea veche a căzut în păcat, iar Maica Domnului reface legătura dragostei dintre noi și Dumnezeu. Maica Domnului este cea care le ocrotește pe toate femeile însărcinate, este grabnic mijlocitoare când o femeie își dorește un copil”.
La Arad, la Basilica Papală Maria Radna, catolici din țară și din străinătate au urcat pe dealul din spatele lăcașului de cult ca să adune „lacrimile Maicii Domnului”.
Femeie: „Se numesc lacrimile Maicii Domnului și le ducem în casă spre purtarea de grijă. Le punem în apă și bem dimineața câte o guriță, iar pentru dureri de cap luăm câte o bobiță și o înghițim, ca un fel de medicament.”
Peste 2,6 milioane de români sunt sărbătoriți astăzi. Maria este cel mai popular nume, purtat de peste 1,4 milioane de femei, iar dintre bărbați, mai bine de 300.000 poartă numele Marian.
Sursa: Pro TV
Etichete: sarbatoare , nasterea domnului , maica domnului
Dată publicare: 08-09-2024 19:17