Primul festival european dedicat produselor bio, în Gorj. ”Așteptăm să vină turiștii, Doamne ajută!”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acolo are loc primul festival european dedicat produselor bio. Producători din mai multe țări au venit cu brânzeturi, legume, carne și miere.
Atracția festivalului este friptura de taur, pregătită o jumătate de zi la rotisor. Cei care nu au prins o porție vineri, pot veni sâmbătă la festival, când va fi pregătit al doilea festin.
Pregătirile pentru frigerea cărnii au început de dimineață, când prin târg nu era picior de turist.
”- De pe la 9 jumate, 10.
- Îl frăgeziți?
- Da, da – și cei care au gustat, mai vin înapoi, ar mai vrea, cine mănâncă din el, vine înapoi”.
”O friptură așa la rotisor merge și cu o bere, se vede că e bio, e dulceagă, are un gust bun, plăcut, condimentată cum trebuie”.
”Întreaga serbare e o splendoare, a fost o idee minunată”.
Festivalul reunește producători de produse bio din Ungaria, Grecia, Moldova, Polonia și, bineînțeles, România.
Nicu Bumb, producător de lactate bio: ”Am început în 94 cu 50 de litri de lapte, în 2016 am certificat primul produs la nivel european de produs de origine protejată, tot laptele, vreau să vă precizez, este lapte românesc”.
Alina Nedeluș, reprezentant cultivator de roșii bio: ”Oamenii au interes real față de tot ceea ce e produs românesc și produs bio”.
”Tot ce e pe aici am acasă”Vizitatorii au fost încântați de produse.
”E cea mai bună brânză gustată. Să vedem cum , da, nu găsești așa ceva”.
Localnic: ”Niște miere, niște brânză, ce să facem, suntem din zonă, dar cumpărăm că sunt bio”.
Turist sârb: ”Sper că vom găsi ceva interesant pentru noi, pentru corporație, ceva companii, instituții, vom vedea. Am încercat câteva produse și a fost o experiență frumoasă”.
Localnic: ”Tot ce e pe aici am acasă!”.
Cei care ajung în zonă în acest weekend sunt așteptați cu masa pusă.
Gheorghe Epure, primar comuna Polovragi: ”Sâmbătă la ora 12 va fi gata cel de-al doilea tăuraș, tot așa pe proțap și se va prelungi până seara, duminică va fi zi liberă cu mâncăruri tradiționale. Să vină turiștii, așteptăm turiștii să vină. Doamne ajută!”.
Fiecare seară se va încheia cu spectacole de muzică populară, susținute de artiști locali.