Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prețurile la mâncare au crescut considerabil în ultima vreme. Cât ajunge să coste o masă în perioada de post

Your browser doesn't support HTML5 video.

Am intrat în prima săptămână din postul Crăciunului, sau ”postul bucuriei”, dar mulți se întorc triști de la cumpărături și spun că este cel mai scump post din ultimii patru ani.

Unele prețuri au crescut enorm. Conopida a înregistrat cea mai mare scumpire, dar nici cartofii, fasolea, ori ciupercile nu au stat pe loc. Sunt majorări și în piețe și în restaurante.

O mâncare aproape nelipsită din meniul de post este fasolea bătută cu ceapă caramelizată. În restaurant, o porție de 250 de grame, se vinde cu 18,50 de lei, cu 2-3 lei mai mult ca anul trecut. Lista continuă cu ciupercile foarte căutate și ele în post.

O porție de tocăniță de ciuperci cu mămăliguță costă 49 de lei, dar indiferent dacă masa este luată la restaurant sau gătită acasă, postul este mai scump.

Piețele sunt pline de legume proaspete, fructe și cereale, în toate culorile, perfecte pentru meniurile de post. Oamenii cumpără însă cantități mai mici.

Citește și
taraba
Începe Postul Crăciunului. Nutriționiștii spun că mâncarea gătită acasă e cea mai bună variantă

Femeie: "Am căutat cu 2,50 lei o conopida, cu 3 lei, contează și ăia 50 de bani."

Într-una dintre cele mai mari piețe din Timișoara, o pungă de fasole roșie costă 12 lei, ceapa 3 lei, dovlecelul 4 lei, cartofii albi -2 lei și 50 și tot atât și varza.

Bărbat: "Fasole, cartofi, spanac, ce găsim în piață mai avantajos."

Potrivit Institutului Național de Statistică, fasolea uscată, ceapa, conopida, varza, cartofii, morcovii și salata verde sunt mai scumpe decât în 2018, de pildă. Conopida are un preț record: cu 57 la sută mai mare decât acum patru ani. Fasolea uscată costă cu 23 la sută mai mult, iar la cartofi, prețul a crescut cu 17 procente.

Comerciant: "Apa s-a scumpit, gazul s-a scumpit, la noi se udă cu curent. Foarte scumpe sunt."

Acest fermier recunoaște că anul acesta a crescut prețurile cu 10% față de 2020 și cu 40% față de 2018.

Comerciant: "Puterea de cumpărare a scăzut foarte mult în ultima perioadă, pentru că toate prețurile au crescut și la noi ca să producem aceste mărfuri. Și atunci a trebuit să mărim și noi prețurile. Nu am avut încotro."

Petre Ștefea, decan FEEA Timișoara: "Inflația care a dus la creșterea globală a prețului, combinată cu creșterea prețului la energie, au cel mai are efect în creșterea prețului, atât la fructe, legume, la alimente în special, dar și în celelalte zone care se apropie de 8%."

Este și o veste bună pentru iubitorii de nuci: miezul de nucă este mai ieftin decât în 2018.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult