Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Portocalele, simbol al sărbătorilor. Cum s-a schimbat consumul de citrice în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru mulți români, sărbătorile de iarnă înseamnă și miros de portocale. În urmă cu mulți ani, portocalele erau mâncate doar de Crăciun, după ce se stătea la cozi uriașe.  

Acum există belșug de citrice, iar iarna sunt chiar mai ieftine. Importurile de portocale, mandarine, pomelo și alte soiuri exotice au crescut considerabil. Cum era cândva, doar în imagini de arhivă mai vedem acum.

O lădiță de lemn cu portocale înghețate, pe care ninsoarea tricotase deja fesuri albe și o mulțime flămândă și tristă, ordonată pe rânduri, care uitase deja de câtă vreme așteaptă. Pentru vestul Europei, imaginile din București din 1989 erau șocante.

Jurnaliștii francezi arătau, în cel mai înfricoșat decembrie al istoriei noastre moderne, că românii răbdau — și uneori se călcau în picioare — pentru a duce acasă o pungă cu portocale.

Imaginile au fost surprinse exact în Piața Obor din capitală. Dar nu spun nimic despre ce se întâmpla în provincie, când nu-ți vindea nimeni o plasă de portocale, ci un kilogram, cel mult. Și nici despre suferința copiilor care-și schimbau părinții la coadă, însă erau săriți de adulți, împinși, sau se termina marfa, astfel că plecau cu lacrimi înghețate pe obraji, cu mâna goală și degetele degerate. Istoria a fost blândă cu copiii noștri… în același loc sunt acum munți de portocale și alte citrice, mai ales iarna.

Citește și
coasta de azur
Festivalul Lămâilor pe Coasta de Azur. Cum arată statuile confecționate din jumătate de milion de citrice

Timpul vindecă rănile, însă mulți români asociază și acum fructul oprit în vremuri grele cu sărbătoarea Crăciunului.

Ana Băiescu, psiholog: „Așteptam sărbătorile de iarnă, nuci, cozonac, brad și, cumva, apăreau și portocalele. Era ceva foarte rar și mult așteptat de copii. Avem această capacitate fantastică a minții umane de a duce dincolo de timpuri amintirile care ne duc cu gândul la protecție, la siguranță, la iubire”.

Un domn cumpără acum fructele pe care, pe vremuri, le aducea familiei din Israel, unde lucra, ascunse într-o valiză.

Domn: „Mandarine. Câteva pentru casă, pentru copii. Acolo mâncam din pom direct”.

În Grecia și Turcia, de unde ajunge în țară cea mai mare parte a citricelor, cantitățile sunt atât de mari încât nu au loc în depozite.

Cătălin Adam, importator: „Sunt așa-numite fructe de sezon rece. Sezonul de recoltare începe în octombrie și se termină în mai-iunie, în funcție de soi. Aceste portocale sunt destinate atât pentru consum, cât și pentru suc”.

La noi, prețurile sunt între 5 și 10 lei pe kilogram. Vara, se dublează.

În ultimii 5 ani, importul de citrice proaspete a crescut cu 250%. Iar pe piață au intrat și varietăți noi, cum sunt kumquat — portocale pitice, sweetie, lime dulce și yuzu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult