Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Porcii românești crescuți în gospodărie devin o raritate. „Legea este foarte drastică. Țăranul nu îi mai poate vinde”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Porcul de Crăciun crescut în gospodărie începe să devină o raritate în România. Prețul furajelor, frica de pestă porcină, dar și legislația schimbătoare, au făcut ca la nivel național să avem cu 40% mai puțini porci ținuți de oameni, ca acum patru ani.

De pierdut au cei de la oraș, care sperau că în preajma sărbătorilor vor lua un animal hrănit cu cereale.

Un domn caută de câteva zile un porc întreg pentru Crăciun. Speră să renunțe unul dintre cei care și-au rezervat deja un grăsun, așa că s-a înscris pe lista de așteptare a Zoriței Savu, unul dintre puținii crescători care mai au marfă.

Zorița Savu, crescător de porci: „S-au dat repede, chiar mai primim telefoane, dar din păcate s-au terminat stocurile.”

Femeia a avut anul trecut de vânzare 16 porci, însă acum a mai păstrat doar patru pentru clienții fideli. Cei pe care i-a tăiat pentru familia ei au ajuns deja cârnaţi.

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor numărul de porci aflați în gospodării a scăzut drastic în ultimii ani. La începutul acestei luni erau înregistraţi puțin peste 1,2 milioane, în timp ce în urmă cu patru ani erau peste două milioane. Legislația drastică, frica de pestă și prețul furajelor i-au descurajat pe crescători.

Dumitru Bodea avea în mod normal 20 de porci de vânzare. Acum a păstrat jumătate.

Dumitru Bodea, crescător de porci: „Criza e de porci, că nu mai ține nimeni scroafe și de aia purceii au ajuns 800-1.000 de lei perechea (...) M-au sunat cred că 20 de inși: “porcu meu? Că ți-am zis de anul trecut!” I-am zis băi omule, trebuia să mă suni cu două luni înainte să îmi zici!"

Reporter: „Cât de greu a fost să găsiți un porc?” Flori Mânzat, fost crescător de porci: „Să știți că a fost destul de greu. Pe raza comunei noastre nu mai sunt porci, s-au vândut destul de repede cerealele fiind foarte scumpe. Un alt factor care a influențat asta a fost pesta porcină că nu știi că e la 50 de km, 30 de km, ți se pune carantină, ți s-a dus toată munca ta de un an de zile."

Narcis Bobic, medic veterinar: „Legea este foarte drastică și practic interzice mișcarea porcului pe teritoriul României decât dacă se respectă anumite cerințe (...) doar marile complexe își permit asta, iar țăranul care are o scroafă și îi fată 10-12 purcei, după ce își atinge necesarul pentru gospodărie, restul nu îi mai poate vinde."

În medie, un kilogram de porc în viu costa 15 lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult