Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Planta pe care au început să o cultive tot mai mulți români. Este foarte profitabilă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Arahidele, sau alunele de pământ cum mai sunt numite, prind tot mai bine pe tărâm românesc.

Deşi mai reticenţi la început față de planta originară din America de Sud, mulţi fermieri au învăţat să le cultive şi la noi şi, de ce nu, să se bucure apoi de câştiguri, pentru că pot fi culturi foarte profitabile. De altfel, specialiştii de la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni au reuşit să obţină în ultimii ani două soiuri care cresc foarte bine în pământurile noastre.

La staţiunea de Cercetare Dăbuleni. cererea de seminţe exotice este tot mai mare de la an la an.

Dr. ing. Milica Dima, cercetător SCDCPN Dăbuleni: "Această specie de arahide se adaptează foarte bine pe solurile nisipoase. Noi am avut cumpărători de seminţe din toate zonele țării, dar preponderent în zona cu soluri nisipoase din zona Bihor, zona de est a ţării, Galaţi, Brăila şi localităţi din Dolj."

Dr. ing. Aurelia Diaconu, director SCDCPN Dăbuleni: "Tinerii sunt interesaţi de speciile acestea noi pe care să le cultive '' Un pachet de 5 kilograme cu arahide bune de semănat costă 125 de lei.

Citește și
Pepene de Dăbuleni
Cultura pepenilor de Dăbuleni, puternic afectată de ploile torențiale

Florin Marcusu, fermier: "Un singur soi am experimentat de la staţiune, Viorica să zic eu, dar foarte foarte mulţumit. Iar ca şi gust, faţă de cele din comerţ, nu se compară. Chiar am recomandat prietenilor şi 2 sau 3 au pus, dar tot aşa în curte, pentru că trebuie să le asiguri paza."

Un fermier din Bihor a început cu 2 kilograme, iar acum culege roadele de pe 3.000 de metri pătraţi.

Lucian Blană, fermier: "Anul trecut am pus 3.000 de metri pătraţi şi mă extind la un hectar, anul ăsta. E rentabil."

De pe 100 de metri, oamenii recoltează cam 10 kg de arahide.

Pe piaţă, acestea costă între 30 şi 50 de lei kilogramul, iar producătorii spun că sunt chiar mai bune decât cele din alte ţări.

Lucian Blană, fermier: "Eu sunt consumator de alune şi consum şi din China şi din America. Dar astea româneşti îs foarte, foarte bune. Chiar şi la străini, se mirau: la voi creşte aşa ceva? Da creşte aşa ceva şi îs excelente."

În urmă cu patru ani, specialiştii de la Dăbuleni au reuşit să producă şi un pepene fără sâmburi, însă fermierii au preferat să îl cultive în continuare pe cel tradiţional. Cei de la Dăbuleni au aclimatizat inclusiv cartofi dulci, kiwi, banan pitic, măslini, afin siberian şi curmale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult