Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Piața muncii din România este tot mai activă. Platformele de recrutare au înregistrat solicitări record

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-un context economic sensibil, piața muncii din România este tot mai activă. Platformele de recrutare au înregistrat solicitări record, semn că oamenii vor ceva nou, dar mai bine plătit.

Cei mai căutați sunt inginerii, asta și pentru că din cauza pandemiei și a războiului de la graniță, cererea din piață a crescut enorm. Deficitul rămâne imens, deși univerisitățile de profil și-au suplimentat locurile, pentru a școlariza un număr tot mai mare de ingineri.

De la începutul anului, o singură platformă de recrutare a înregistrat peste 8,5 milioane de căutări pentru diferite oferte de angajare. Românii au testat piața, și-au depus CV-urile la diverse companii, și au mers la interviuri de angajare.

Ana Călugăru, specialist în PR al unei platforme de recrutare: „Vorbim de la începutul anului și până acum de aproximativ un milion de aplicări în fiecare lună, este un nivel foarte mare, dacă din punct de vedere al joburilor vedem o cerere mare, la aplicare, candidații au vrut să prospecteze piața și apoi să aplice”.

Cel mai mare interes a fost în rândul inginerilor

Potrivit datelor, cel mai mare interes a fost în rândul inginerilor. Mai bine de 40.000 de specialiști și-au căutat un loc de muncă în domeniu, doar de la începutului anului și până acum.

Citește și
joburi, romani, locuri de munca,
Cum poți începe o carieră în resurse umane și ce joburi sunt disponibile

Cei mai mulți au aplicat pentru posturi de ingineri constructori, ingineri mecanici sau de instalații. Cu toate acestea, deficitul rămâne în continuare mare, spun specialiștii. Asta și pentru că cele cinci universități tehnice din țară reușesc să acopere doar 40% din necesar. Practic, avem șase mii de tineri absolvenți, dar ne dorim peste 15.000 de specialiști în piață.

Din păcate, mulți pleacă din țară imediat după studii ca să muncescă pe salarii bune de la început.

Horia Iovu, prorector: „Multe dintre business-urile care astăzi s-au transferat în România, și cum aceste business-uri au nevoie de ingineri, e nevoie de foarte multe locuri de la transporturi. Necesarul de ingineri a crescut enorm în momentul de față, având în vedere dezvoltarea”.

În IT se câștigă cel mai bine din România

Cu o medie salarială de 6.000 de lei pe lună, IT-ul este industria unde se câștigă cel mai bine din România. Potrivit datelor, cei mai mulți angajați, mai bine de 30% câștigă între patru și șapte mii de lei lunar, iar 20% ajung la venituri de aproape 10.000 de lei. Cele mai mari salarii sunt în marile orașe. Capitala este pe primul loc, urmată de Timișoara și Cluj-Napoca. La polul opus, salarii mai mici au inginerii din Brăila, Râmnicu Vâlcea sau Alba Iulia.

După ingineri, și contabilii și-au căutat locuri noi de muncă, fiind înregistrate peste 39.000 de căutări pe platformele de profil. Aici, salariile medii nete ajung la 3.900 de lei. În top urmează șoferii, unde veniturile medii pornesc de la 3.500 de lei. Ofertele cele mai generoase vin de la companiile din străinătate.

Leonard Rizoiu, specialist în Resurse Umane: „Specialiștii pleacă în străinătate în domeniul transporturilor, logistica suferă foarte mult. Șoferii sunt foarte căutați în străinătate și mai bine plătiți ca la noi”.

Pe de altă parte, spun specialiștii, cele mai dorite locuri de muncă sunt în continuare cele care pot fi prestate de acasă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult