Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 35% dintre români cred că este normal ca cei mici să consume alcool. Avertismentul Agenției Antidrog

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu toate că suntem pe locul cinci Europa în topul țărilor cu cei mai mulți consumatori de alcool, știm foarte puține despre licori.

Un sondaj realizat în mai multe țări de o companie de profil scoate la iveală mentalități greșite pe care le avem despre cum și cât să bem, cum ar fi că dacă copiilor le dăm alcool de mici vor bea mai responsabil la maturitate. Din păcate, Agenția Antidrog atrage atenția că 82 la sută dintre liceenii de 16 ani consumă alcool constant.

Pentru 35 la sută dintre români este normal ca cei mici să consume alcool, în cantități scăzute, și asta pentru că în viitor vor fi mai cumpătați cu băutura. Total greșit, spun medicii.

Florina Rad, medic primar psihiatru: ”Știm că este destul de bine cunoscut, cum ați spus, să guste cu degețelul din pahar sau că o gură mică nu face rău, dar noi trebuie să ne gândim că e o substanță care în mod obișnuit nu ar trebui să fie consumată de un copil. Vor avea dificultăți de a-și controla emoțiile, de a-și controla comportamentul.”

Iar Agenția Națională Antidrog vine cu cifre îngrijorătoare.

Citește și
accident
Accident violent surprins de o cameră de bord în Iași. Ambii șoferi implicați consumaseră alcool

Bogdan Gheorghe, Agenția Națională Antidrog: ”Elevii care au completat chestionarul au declarat că au început consumul de alcool la vârsta de 13 ani. Este o vârstă și aceasta în scădere față de studiul anterior când vârsta era de 14, 15 ani.”

Ana Bulai, sociolog: ”Bunicii noștri considerau că puțină țuică dată bebelușului la culcare îl face să adoarmă mai repede și să nu mai plângă, să se trezească peste noapte să își deranjeze părinții. În concepția populară privind remediile naturale aceste băuturi făcute în gospodărie cu diverse grade de alcool fac parte din aceste tradiții populare pentru răceală, pentru reumatism, pentru boli cardiace.”

Sondajul făcut în Ungaria, Cehia și România dărâmă și alte mituri. De pildă, două treimi dintre participanți sunt convinși că se îmbată mai repede, dacă amestecă mai multe tipuri de băutură. În realitate contează calitatea și cantitatea băuturii.

Dacă aveți planuri să ieșiți în oraș și să consumați mai mult alcool, medicii recomandă să mâncați bine înainte, în special grăsimi. Ele încetinesc absorbția alcoolului în sânge. De asemenea, e indicat să beți un pahar de apă la un pahar de alcool și să vă planificați și drumul înapoi spre casă. Și atenție, un bărbat și o femeie care au aceeași greutate și beau la fel de mult alcool nu vor resimți în același mod efectele asupra organismului. În cazul femeii, efectele vor fi mai accentuate.

Și asta pentru că enzima din ficat care este responsabilă de metabolizarea alcolului este mai puțin prezentă la femei decât la bărbați.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult