Pescarii români au voie din nou să culeagă midii din Marea Neagră. De ce le interzisese UE
Your browser doesn't support HTML5 video.
În acest timp, au aflat că marfa lor este de calitate superioară. Un studiu cerut de Comisia Europeană a demonstrat că apa în care cresc midiile noastre este foarte bună. Vara aceasta, restaurantele de pe litoralul românesc au vândut doar fructe de mare aduse din Bulgaria.
Abia acum, după ce sezonul estival s-a închis, bucătarii pregătesc midii românești. La începutul anului, Comisia Europeană a interzis României să recolteze delicioasele moluște din sectorul nostru de mare.
Sancțiunea a fost aplicată după ce ANSVSA a întârziat să prezinte un raport privind calitatea apei. Documentul a fost gata la final de sezon și arată că midiile românești au o calitate superioară.
Sorin Mănăilă, președinte federație Ro-Pescador : „Noi până acum nu puteam să vindem midiile de Marea Neagră din zona litoralului românesc. Este o piață destul de importantă, care a crescut în ultimii ani. Noi am avea o capacitate de extragere a moluștelor vii în jur de 500 de tone minim anual."
Simion Nicolaev, director Institutul Grigore Antipa Constanța: „Urmează o nouă etapă în care noi vom încerca să dezvoltăm tehnologii de cultură a midiilor."
Biologii marini și autoritățile au stabilit trei zone de unde pot fi adunate midiile: în județul Tulcea, între Perisor și Grindul Chituc, în zona cuprinsă între Năvodari - Portul Constanța și de la Agigea pînă la Mangalia. Bucătării spun că marfă românească are un gust deosebit.
Lucian Bucur, bucătar șef: „Sunt foarte gustoase se desfac foarte repede și sunt foarte mari adică se simte carnea în cochilie.”
Reporter: „Cele bulgărești cum sunt?”
Lucian Bucur: „Mai micuțe."
Cristian Bălan, șef restaurant: „Am fost și în Franța și în Italia și am mâncat și vă spun cu mâna pe inimă, scoicile din Marea Neagră sunt foarte bune. Am avut turiști din Italia, Franța, Olanda, ieri Suedia și au fost încântați."
Client: „Midii în sos sunt printre preferatele mele."
Autoritățile române au anunțat că vor da autorizații pentru mai multe centre de colectare, pe toată coasta Mării Negre.