Paștele cailor, sărbătoarea bulgarilor din Dâmbovița. Preoții au binecuvântat animalele, pentru muncile agricole
Your browser doesn't support HTML5 video.
Localnicii şi turiştii au aşteptat cu nerăbdare parada care a stârnit ropote de aplauze, dar şi râsete. Unii cai au zăbovit mai mult în fața juriului, pentru a se asigura că au fost remarcați.
Sute de oameni au venit la Târgovişte să se bucure de sărbătoarea Tudoriţa, sau Paştele cailor, iar cel mai interesant moment a fost parada cailor. Bulgarii s-au dus la biserică de dimineață, după care preoții au venit la paradă, pentru a binecuvânta animalele.
Preot: „Se stropesc animalele cu apă sfinţită, ca semn de apreciere a gospodarilor pentru animalele cu ajutorul cărora îşi câştigă existenţa”
Localnicii au adus la defilare cei mai mândri cai, împodobiți de sărbătoare. Iar stăpânii s-au îmbrăcat în hainele tradiționale, pline de culoare. Spectacolul a fost garantat.
Tânăr: „Cu Aron, îl va încăleca ea astăzi la concurs, este primul an, e debutant, dar sperăm să ia locul întâi.”
Femeie: „Ne bucurăm că e cald afară şi e frumos, abia aştept să venim cu premii acasă!”
Copii și adulţi, oaspeții au fost tare încântaţi de spectacol.
Fetiță: „Îmi plac caii, am venit cu mami, cu tati şi cu surioara mea”
Paștele cailor- animalele au primit desertÎnainte să înceapă defilarea, caii şi stăpânii lor au primit de la gospodine "conceta", un desert cu lapte şi miere. Datina spune că le dă forţă pentru noul an agricol.
Cei mai frumoşi şi mai pricepuţi cai au primit zece pe linie, din partea juriului, iar stăpânii lor au plecat acasă mândri, cu diplome şi trofee.
Bulgarii din Dâmboviţa - așezați în zonă încă din secolele XIV - XV, după ce otomanii le-au distrus așezările de la sud de Dunăre -, și-au păstrat datinile până în zilele noastre. În prezent, inima comunităţii din Târgoviște este un cartier de case aflat periferia orașului, unde trăiesc sute de etnici bulgari.