Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orionidele 2022, cea mai spectaculoasă ploaie de stele de toamnă. Ce reprezintă, de fapt, acest fenomen astronomic

Între 20-21 octombrie, pe cer va putea fi observat un fenomen astronomic interesant, Orionidele, ploaia de stele de toamnă.

Orionidele reprezintă o ploaie de meteori care durează aproximativ o lună și se produce în fiecare an în luna octombrie. Meteorii par a proveni din constelația Orion, de aici venind și numele de Orionide.

Orionidele, ploaie de meteori pe 20-21 octombrie 2022

În perioada 2 octombrie și 7 noiembrie 2022 se produce așa numitul fenomen Orionidele. Maximul ploii de meteori va fi atins, însă, între 20 și 22 octombrie, atunci când se vor vedea aproximativ 10 stele căzătoare pe oră.

Cel mai bine Orionidele se pot observa după miezul nopții.

Cum să vezi fenomenul astronomic mai bine

Pentru a vedea Orionidele nu este nevoie să purtați ochelari cu filtre speciale. Trebuie doar să fiți afară, să vă așezați confortabil pe o pătură și să priviți cerul. Specialiștii recomandă să vă aflați în afara orașului sau într-o pădure, pentru că în acele zone, cerul se vede mai clar.

Legătura cu cometa Halley

Orionidele este un fenomen anual care se produce în momentul în care Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley.

Prima dată, cometa Halley a fost văzută pe cer în 1059 î.e.n, iar de atunci există mențiuni periodice ale prezenței sale pe cer. 

Cometa Halley este cea mai faimoasă cometă care poate fi observată la fiecare 75-76 de ani. Cometa a fost numită după astronomul Edmond Halley, care a descoperit-o în 1682.

Folosind legea atracției universale a lui Newton, Edmond Halley a calculat traiectoria cometei prin sistemul solar, reușind să afle că perioada de rotație este de 76 de ani.

Cometa Halley se va reîntoarce aproape de Soare în iulie 2061. Momentul maxim de strălucire pe cer va fi în septembrie 2061.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult