Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul unde locuitorii trebuie să slăbească 100.000 de kg în 2 ani. Măsurile luate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un întreg oraş din Spania este la dietă. Autorităţile şi-au propus să îi ajute pe localnici să ajungă la o greutate normală şi, pentru asta, au impus reguli noi în şcoli şi restaurante şi au angajat specialişti în nutriţie şi antrenori de fitness.

Provocarea se întinde pe doi ani. Oraşul se apropie de bilanţul primului an, iar rezultatele de până acum sunt mai mult decât mulţumitoare.

În 2009, un studiu de amploare realizat de medicii din oraşul Naron, din provincia Galicia, arăta că mulţi dintre locuitorii oraşului sunt obezi, au probleme cardiace sau diabet.

Carlos Piñeiro, medic: "Am descoperit că majoritatea localnicilor duc o viaţă sedentară, că nu fac mişcare, sunt supraponderali, suferă de hipertensiune arterială, de diabet, consumă alcool şi tutun."

Autorităţile au căutat soluţii şi, la începutul acestui an, au stabilit o provocare îndrăzneaţă: locuitorii să slăbească, la comun, 100.000 de kilograme în răstimp de doi ani. Cifra a fost calculată în funcţie de măsurătorile făcute de medici şi de indicaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În jur de 5000 din cei 40.000 de locuitori s-au înscris într-un program de dietă, prin care le este monitorizată greutatea periodic. Cântarul arată că participanţii au slăbit, în medie, două kilograme pe lună, de la începutul anului şi până acum.

O femeie de 58 de ani, de pildă, spune că a slăbit cinci kilograme în şase luni, schimbându-şi puţin stilul de viaţă: "Am decis să iau parte la acest program pentru sănătatea mea fizică şi psihică. Adevărul e că sunt foarte fericită. M-a ajutat mult."

Pe vârstnici programul i-a ajutat să scape de singurătate. "Nu-i cunoşteam pe oamenii ăştia, acum am prieteni noi, ne înţelegem bine, ne sunăm, facem mişcare împreună."

Autorităţile au mărit numărul orelor de educaţie fizică din şcoli de la două la cinci. În plus, în programa şcolară au fost introduse cursuri de educaţie nutriţională.

Pentru adulţi, au fost create cursuri gratuite de fitness şi centre de sănătate unde oricine poate merge la nutriţionist gratuit. Iar restaurantele şi cantinele au primit indicaţii să reducă pe cât posibil conţinutul de grăsimi şi sare din preparate.

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult