Oradea: Dealul Ciuperca a luat-o din nou la vale, după aproape 6 ani de la alunecările de teren
Your browser doesn't support HTML5 video.
Spre deosebire de alunecarea de teren din 2016, care a distrus peste 10% din lucrarea abia finalizată, de această dată este vorba de o suprafață ceva mai mică, de la marginea parcului.
Alunecarea s-a petrecut undeva în primele zile ale acestui an. Pe o suprafață de aproximativ 700 de metri pătrați, pământul s-a despicat şi bucăți mari au luat-o la vale.
Gheorghe Vajai, director firma executantă: „Datorită precipitațiilor, se pare că a crescut nivelul apei, in anumite izvoare/ 3.14 Probabil s-a ridicat apa din pânza freatică”.
Marius Moș, director Direcția pentru Fonduri Europene, Primăria Oradea: „Din punctul nostru de vedere, este, încă, în zona de responsabilitate a constructorului, lucrările fiind în derulare, ele nefiind recepționate”.
Dealul Ciuperca este un loc de promenadă, cu puncte de belvedere din care vezi întreg orașul. Zona distrusă se află la marginea amenajărilor făcute pe deal, și care au fost reconsolidate după ce, în 2016, la nici un an după recepția lucrării, au fost parțial distruse de o altă alunecare de teren.
Activiștii de mediu spun ca lucrul cel mai grav a fost defrișarea întregului deal, ceea ce a dus la destabilizarea terenului, și așa foarte instabil.
Florin Budea, activist de mediu: „S-a greșit că s-a defrișat masiv dealul. În acel studiu se spune, negru pe alb, că tăierea copacilor deja existenți în acel perimetru, va duce la astfel de fenomene”.
Orlando Balaș, coordonatorul Studiului de Mediu: „Această zonă este cea de risc maxim de alunecări de teren din Oradea, este o zonă unde nu trebuia să se construiască nimic. Este vorba de o alunecare de teren pe bani publici, că in mod sigur dealul va curge după acea amenajare, în maximum 10 ani o va lua la vale”.