Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O șoferiță beată criță din Iași a fost achitată pentru că le-a spus polițiștilor că a băut. Cum a fost posibil

O șoferiță din Iași care a comis beată un accident a fost achitată pentru că le-a spus polițiștilor că a consumat alcool, înainte ca aceștia să o informeze că are dreptul de a păstra tăcerea și de a nu se autoincrimina, potrivit legislației europene.

O șoferiță beată criță din Iași a fost achitată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului deoarece le-a spus polițiștilor că a băut, înainte ca aceștia să o informeze că legea îi dă dreptul să nu se autoincrimineze, scrie Ziarul de Iași.

”Organele de poliţie nu i-au adus la cunoştinţă inculpatei dreptul de a păstra tăcerea şi de a nu se autoincrimina, astfel cum acestea au fost conturate prin jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”, au arătat judecătorii.

Incidentul a avut loc în ultima zi a anului 2019, când polițiștii au fost alertați de un ieșean prin 112 că cineva, aparent băut, i-a lovit mașina în parcare. Polițiștii sosiți la fața locului au identificat-o pe șoferița vinovată, care le-a spus direct că a băut.

Astfel, aparatul Dräger a indicat inițial o valoare de 0,72‰ alcool pur în aerul expirat, iar analiza sângelui a stabilit ulterior o alcoolemie de 1,83‰. Ulterior, a mai băut 3-4 pahare de vin, până să coboare să mute mașina din parcare, moment în care a avut loc și tamponarea.

Citește și
soferita
O şoferiţă băută a făcut prăpăd într-o intersecţie din Craiova. A lovit cinci maşini și a rănit un șofer
Un martor a spus că a văzut-o pe șoferiță clătinându-se în timp ce mergea spre mașină

Un martor le-a spus polițiștilor că a văzut-o de la geam pe femeie clătinându-se în timp ce se îndrepta spre mașină, dar acesta nu a mai compărut și în instanță.

Elementul decisiv în analiza judecătorilor a fost însă faptul că poliţiştii o testaseră pe şoferiţă abia după ce aceasta le-a spus că băuse. Ei nu menţionaseră în procesul-verbal că ar fi perceput halenă alcoolică.

Timpul scurs din momentul ciocnirii din parcare până la testarea şoferiţei, interval în care aceasta băuse, nu făcea posibilă stabilirea alcoolemiei în momentul incidentului şi nici măcar a faptului că aceasta depăşea limita de 0,8‰, pentru a atrage răspunderea penală.

„Aşadar, instanţa reţine că, în prezenta cauză, probele în acuzare nu au un caracter cert şi nu sunt apte să întemeieze convingerea acesteia asupra preexistenţei vinovăţiei inculpatei”, au conchis magistraţii. Ei au decis achitarea şoferiţei din lipsă de probe.

Sentinţa nu este însă definitivă, ea fiind contestată de procurori în faţa Curţii de Apel.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult