O primărie a decis să le dea unor localnici aproape 1.000 de euro pe lună. Cum s-a schimbat viața oamenilor
Austin a fost primul oraș din Texas care a lansat un program de venit garantat finanțat de contribuabili în mai 2022. Programul a deservit 135 de familii cu venituri mici, fiecare primind 1.000 de dolari lunar. Finanțarea pentru 85 de familii a provenit de la orașul Austin, în timp ce donațiile filantropice le-au finanțat pe celelalte 50, scrie Business Insider.
Programul a fost prezentat ca un mijloc de a stimula oamenii să iasă din sărăcie și de a-i ajuta să-și permită o locuință. „Știm că, dacă avem încredere în oameni să ia deciziile corecte pentru ei înșiși și pentru familiile lor, acest lucru duce la rezultate mai bune", afirmă orașul pe site-ul său. „Duce la locuri de muncă mai bune, la creșterea economiilor, la siguranța alimentară, la siguranța locuinței".
Deși Austin a fost primul oraș din Texas care a testat un program de venit garantat, acum nu este singurul, dar nu toată lumea susține măsura.
Săptămâna trecută, senatorul Paul Bettencourt a trimis o scrisoare procurorului general al statului, cerându-i să declare neconstituțional un nou program din Houston.
Comitatul Harris, care include Houston, a lansat la începutul acestei luni un program de venit garantat care oferă rezidenților cu venituri mici 500 de dolari pe lună.
Avocatul comitatului a declarat pentru Houston Chronicle că Bettencourt era „mai mult concentrat pe jocuri politice și pe înarmarea instituțiilor guvernamentale decât pe îmbunătățirea vieții oamenilor din comitatul Harris".
Multe alte orașe din Statele Unite experimentează, de asemenea, proiecte ce includ un venit de bază pentru a reduce numărul de persoane fără adăpost și pentru a-și sprijini locuitorii cei mai vulnerabili.
În Baltimore, Baltimore Young Families Success Fund oferă tinerilor părinți 1.000 de dolari pe lună. Directorul de politici al campaniei CASH din Maryland, Tonaeya Moore, a declarat anterior pentru Business Insider că sondajele au sugerat că participanții și-au cheltuit banii în cea mai mare parte pe aceleași necesități generale, cum ar fi locuința și mâncarea.
Iar în Denver, un program care oferă unor persoane până la 1.000 de dolari pe lun a fost recent prelungit după ce participanții au raportat o mai mare siguranță a locuinței.
Deși programul s-a încheiat în august 2023, un nou raport al Institutului Urban, un think tank din Washington, DC, sugerează că programul orașului i-a ajutat, de fapt, pe participanții săi să-și plătească ratele sau chiria și mâncarea. În medie, participanții la program au declarat că au cheltuit mai mult de jumătate din banii pe care i-au primit pe locuință.
După programul de un an, sondajele au sugerat că participanții erau „substanțial mai siguri de locuința lor" decât atunci când s-au înscris.
De asemenea, programul a părut să contribuie la reducerea insecurității alimentare în rândul participanților - numărul participanților care au declarat că nu-și permit să mănânce o masă echilibrată a scăzut cu 17% după un an.