O icoană pictată de părintele Arsenie Boca s-a vândut la licitație cu o sumă uriașă
Galerie foto
Potrivit Agerpres, apariţia pe piaţa de artă a unei astfel de piese este o raritate absolută.
Preţul de pornire al icoanei a fost de 350 de euro.
Icoana, realizată într-un atelier din Scheii Braşovului, este datată 25 august 1945 şi a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit "Stareţu").
Pe spatele icoanei de colecţie se regăseşte mesajul scris de Arsenie Boca: "Părintelui Ieronim Grovu ("Stareţu"). Dar de la credincioşii de la Mănăstirea Brâncoveanu, mult a ostenit şi mai are", urmată de semnătura părintelui.
Potrivit Artmark, cu cinci ani înainte de a semna icoana, Arsenie Boca a declanşat la Sâmbăta de Sus ceea ce s-a numit "mişcarea de reînviere duhovnicească".
Părintele Ieronim Grovu a fost conducătorul lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea de la Sâmbăta şi cel care a dus o corespondenţă cu Arsenie Boca, chemându-l de la Prislop înapoi la Sâmbăta.
O impresionantă apariţie în licitaţie a fost şi icoana de pelerinaj "Cetatea Ierusalimului", veche de 155 de ani. Piesa rară, de mari dimensiuni, a fost adjudecată la 14.000 de euro.
Preţul de pornire a fost de 1.600 de euro. Icoana reprezintă un certificat pentru cei care mergeau să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, dar în acelaşi timp o hartă sau un obiect simbolic pentru comunităţile în care se întorceau.
Astfel de icoane au fost întotdeauna pictate pe pânză, pentru a putea fi transportate cu uşurinţă din Ţara Sfântă. Partea centrală a icoanei conţine obiective de pelerinaj şi uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat - Biserica Învierii, Dealul Golgotei sau Biserica Naşterii.
Cele mai remarcabile scene care se regăsesc pe icoană sunt: Sfântul Mormânt din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi. Inscripţiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice - rusă şi română, ceea ce ne demonstrează că pelerinul Ierusalimului era un român ce a mers la Sfântul Mormânt să se roage către sfârşitul domniei lui Cuza.
În licitaţie s-a regăsit şi una dintre primele icoane pictate în atelierul de la Nicula, cel care a iniţiat şi consacrat icoana pe sticlă în Transilvania la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Icoana pe glajă "Sfântul Nicolae pe tron", realizată în 1799 pe un fundal acoperit cu foiţă de aur, a fost adjudecată la 10.000 de euro.