Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O floare extrem de rară a înflorit în România și rămâne așa doar 10 zile. Poate fi văzută doar în anumite locuri

Romsilva a publicat imagini spectaculoase din Parcul Natural Comana, Giurgiu, și Poiana Bujorului Plenița, Dolj, unde a înflorit bujorul de pădure, o plantă rară și protejată de lege în România.

Bujorul înflorește în luna mai, iar perioada de florescenţă durează aproximativ zece zile.

„A înflorit bujorul de pădure, monument al naturii. Imagini spectaculoase din Parcul Natural Comana, unde colegii noștri monitorizează permanent zonele în care se găsește această floare foarte frumoasă, rară și protejată de lege. Rezervația de bujor din Parcul Natural Comana are 230 de hectare. În România, bujorul de pădure se află la limita nordică a arealului său, specia fiind regăsită doar în unele zone din sudul țării”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții Romsilva.

În Parcul Natural Comana există o rezervație de bujor, întinsă pe 230 de hectare și apare în mai multe zone împădurite, putând fi întâlnit în vetre sau buchete izolate, perioada de înflorire fiind în prima jumătate a lunii mai. (Mai multe imagini în galeria foto)

De asemenea, Rezervația naturală Poiana Bujorului din Pădurea Plenița este o arie protejată de interes național, situată în județul Dolj, administrată de Ocolul Silvic Perișor, pe teritoriul administrativ al comunei Plenița.

Rezervația naturală are o suprafață de 51.33 ha și reprezintă o zona împădurită cu specii de gârniță și cer, unde vegetează specia de floră protejată ,,bujorul românesc” (Paeonia peregrina- var. romanica).

Pădurea din aceasta rezervație naturală este supusă regimului de protecție integrală, fiind exclusă de la orice fel de intervenții ce ar putea deregla echilibrul ecosistemului.

„Bujorul este considerat simbol al prosperității şi luxului şi apare în mitologia greacă. Numele latin al plantei ”paeon” vine de la doctorul Paeon din mitologia greacă, tămăduitorul zeilor. În mitologia greacă se spune că într-o zi, acesta ar fi atras mânia unuia dintre zei şi, pentru a se feri de furia lui, s-a preschimbat într-o floare de bujor. Ştiinţific sau nu, bujorul îşi trage denumirea de la acest enigmatic personaj, care s-a folosit de instrumentul vindecător, o floare, pentru a scăpa cu viaţă”, mai transmite Romsilva.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult