O clădire-simbol din România, lăsată în paragină, salvată de Ambulanța pentru Monumente. Rezultatele au început să se vadă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Toți și-au unit forțele pentru ca acea construcție să nu devină o amintire, iar rezultatele se văd.
Această biserică veche de trei sute de ani din Mehedinți risca să se prăbușească în orice clipă. Însă Ambulanța pentru Monumente a intervenit și a adus meșteri din nordul țării, care, pentru început, au schimbat acoperișul.
Maria Balin, voluntar: „E destul de complicat. Dar îți place. Îmi place, da, îmi place. Am început cred că de vreo opt ani de zile, m-a învățat soțul și o început să îmi placă și am continuat împreună”.
Mihai Balin, voluntar, meșter din Maramureș: „Aici montăm șindrile cu cuie de lemn, ceea ce e foarte unicat, nu am mai făcut nici noi până acum, dar ne străduim. Fiecare bucată te ține zeci de minute să o pui aici”.
Eugen Vaida, Ambulanța pentru Monumente: „E o lucrare de lungă durată, vom continua și în primăvară pentru că am reușit să montăm de abia 30% din învelitoare”.
În timpul verii, acolo erau zeci de voluntari, mulți dintre ei studenți. Acum a mai rămas o mână de oameni. Iar munca depusă nu este deloc ușoară.
Andreea Năprădean, voluntar în proiect: „Cu mezdreaua le fac pătrate și după le iau muchiile ca să devină cât mai rotunde”.
În ultimii nouă ani, Ambulanța pentru Monumente a reușit să pună în siguranță 200 de clădiri vechi de secole, cu bani de la diferite companii.