Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O biserică din România, ascunsă printre munți și veche de peste două secole, va fi readusă la viață

Your browser doesn't support HTML5 video.

O biserică din lemn din Cluj, veche de mai bine de două sute de ani, va fi readusă la viață. Voluntari, localnici și autorități și-au dat mâna și au început procesul de restaurare.

În micul lăcaș de cult, peste care timpul și vremea capricioasă și-au pus amprenta, nu s-au mai oficiat slujbe de zece ani.

"Când au venit rafele de vânt, au smuls efectiv de pe tronsonul acela, a smuls toată șindrila. A rupt toată bolta. A tras toată partea de iconostas, după aceea bolta din spate”, a spus un preot.

Ascunsă printre munți, biserică din lemn din Surduc, ridicată în urmă cu aproape trei secole, stă să se prăbușească. Preotul paroh care slujește în sat de peste două decenii așteaptă momentul în care va reveni în lacașul de cult alături de credincioși.

Radu Liviu Roșu, preot paroh Parohia Surduc: „Pictura pe care noi încercăm să o restaurăm și să aducem biserica într-un stadiu de folosință este pictată de meșteri din zonă”.

Zeci de voluntari participă la restaurarea bisericii. Pentru început, trebuie recuparate scândurile pictate.

Ana Chiricuță, restaurator de pictură murală: „Avem foarte mare grijă la pictură, facem o ușoară desprăfuire înainte. Apoi acoperim cu hârtia aceasta, hârtie japoneză se numește. Utilizând un clei de pește care e foarte compatibil cu tehnica originară”.

Scândurile vor ajunge la Muzeul Astra din Sibiu pentru a fi readuse la viață. După ce structura bisericii va fi refăcută, grinzile vor fi montate din nou în lăcașul de cult.

În România există peste 800 de monumente istorice degradate, arată ultimele date. Până acum, Asociația „Ambulanța pentru monumente” a reușit să salveze aproape o sută de astfel de comori.

Andreea Năprădean, coordonator Ambulanța pentru Monumente: „Reprezintă parte din identitatea noastră și dacă se pierde bucată cu bucată ajungem să nu mai știm de unde am plecat”.

Banii folosiți pentru aceste lucrări vin din donații și de la autorități. Voluntarii care lucrează pe șantier sunt găzduiți și răsfățați cu bucate tradiționale de localnici.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult