Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Negocieri pentru programul „Casa Verde”. Ce trebuie să știe cei care vor să își monteze panourile fotovoltaice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Firma care a obținut suspendarea temporară a programului "Casa Verde" a susținut că a fost exclusă pe nedrept din proces, așa cum ar fi pățit și alți instalatori.

Administrația Fondului pentru Mediu a atacat decizia instanței și asteaptă acum un termen pentru proces. Autoritățile caută soluții.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „O să le adresez o invitație la minister în cursul săptămânii viitoare, pentru a înțelege mai bine dacă există vreo posibilitate de a debloca pe cale amiabilă acestă situație. În măsura în care până la sfârșitul acestui an nu se tranșează într-un fel sau în altul situația, am în vedere să dechid un nou apel și mai ambițios, cu un buget și mai mare decât anul acesta”.

Programul "Casa verde" a fost suspendat când participanţii îşi alegeau instalatorii. După ce AFM ar fi publicat listele firmelor admise, oamenii puteau începe montarea panourilor fotovoltaice. Firmele de instalare spun că sunt în pierdere și au toți banii blocați.

Ștefan Pastia, administrator firmă de instalare: „Noi am investit în partea de stocuri ca să fim pregătiti și infrastructură, în resursă umană pentru a putea răspunde unei cereri mari și în materie de evaluare și după toată această anvergură să vină acest moment de suspedare, nu dă bine. Nu ajută pe nimeni”.

Citește și
p
(P) S-a dat startul alegerii de instalatori validați pentru Casa Verde 2023. Detalii despre LSG Group
Zeci de mii de români și sute de companii așteaptă o soluție

Lucian Toader, expert în fotovoltaice: „Se iau mii de invertoare, zeci de mii de panouri, extinzi echipele de instalare pentru că știi că vei avea sute sau mii proiecte de instalat și în momentul de față, după 6 luni de întârziere programul este suspendat și nu avem încă niciun termen”.

Și oamenii care așteptau să își monteze panourile fotovoltaice sunt supărați pentru că plătesc facturi mari la energie.

Catălin Nițis, înscris în program: „Este total inacceptabil. Gândiți-vă că noi am avut câteva minute pentru a încărca documentele necesare pentru a fi acceptați, în timp ce acum trebuie să așteptăm câteva luni de zile pentru a se debloca programul”.

Aproximativ 87.000 de români şi 531 de companii așteaptă o soluție.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult