Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care în Făgăraș gunoaiele se agață în cui pe stradă

Locuitorii unui cartier din orașul Făgăraș sunt nevoiți să agațe sacii cu gunoi în cui, pe stâlpi special amenajați la marginea drumului. Este un proiect al primăriei care consideră că astfel va încuraja oamenii să colecteze selectiv deșeurile.

 

Un proiect pilot derulat de Primăria Făgăraș prevede atârnarea sacilor cu deșeuri, după categorii, pe stâlpi amplasați la marginea străzilor, scrie Monitorul de Făgăraș.

Ideea nu este însă văzută cu ochi buni de locuitori, care cred că sacii cu gunoaie agățați în cui sunt mai degrabă momeală pentru sălbăticiuni.

”Pungile de gunoi vor fi momeală pentru urși. La noi în cartier au mai fost urși, să vedeți câți vor mai veni. Nu suntem de acord cu acest proiect, mai ales că ne oblige să scoatem gunoiul de la 6 la 8. Cu ce am greșit să avem astfel de pomi de Crăciun ornați cu pungi de gunoi sub geamurile locuințelor? Genială idee, ne bagă pe gât un proiect cu care nu suntem de acord. Așa ceva nu este posibil”, spun locuitorii unui bloc.

Primăria Făgăraș explică și în ce constă acest proiect.

Citește și
Șoferul unui BMW de lux, amendat în Timișoara după ce a scos cu roaba gunoaie din portbagaj și le-a aruncat pe stradă
Șoferul unui BMW de lux, amendat în Timișoara după ce a scos cu roaba gunoaie din portbagaj și le-a aruncat pe stradă

”Proiectul Făgărașul reciclează este unul pilot, implementat cu sprijinul Asociației Zero Waste, pentru sortarea unui nou tip de deșeu, cel biodegradabil, pe lângă cel rezidual și reciclabilele cu care ne-am obișnuit deja: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă. Are, implicit, rolul de a crește rata de reciclare.

Administrația locală nu a inventat nimic, doar respectă legile privind colectarea seaparată, care sunt obligatorii de la 1 iulie 2019, respectiv 1 ianuarie 2021. S-a apelat la amplasarea acelor stative, pentru că trebuie să implementăm acest sistem indiferent de bugetul de care dispunem. Nu putem compara Făgărașul cu Brașovul, Clujul sau Bucureștiul, care își permit să plătească 30-40 de mii de euro pentru un singur container modern. Sunt o multitudine de lucrări de modernizare a celorlalte infrastructuri din oraș, iar proiectele au nevoie de cofinanțare.

Pentru sisteme moderne de colectare separată a deșeurilor urmează să accesăm bani de la Administrația Fondului pentru Mediu. Primăria Făgăraș este pregătită să facă acest lucru, dar așteptăm să se deschidă liniile de finanțare. Până atunci, trebuie să ne autoeducăm. Avem și platforme îngropate, încă din 2019, dar deșeurile se aruncă în amestec.

Este firesc să apară și reacții negative, pentru că este ceva nou și imaginea sacilor pe stative are un impact puternic. Însă cele mai multe reacții sunt pozitive. Spre exemplu, locuitorii sunt bucuroși că acum cartierul este mai curat. Și, pentru că nu mai sunt containerele, a dispărut și miroul pestilențial. Au existat și temeri că animalele își vor face simțită prezența în acea zonă, însă nu a existat nici măcar un incicdent până acum, pentru că operatorul respectă programul de ridicare”, a transmis Primăria Făgăraș.  

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult