Ministerul Mediului lansează o nouă campanie de 10 milioane de lei prin care speră să convingă românii să recicleze
Your browser doesn't support HTML5 video.
Lucru greu de făcut, mai ales că foarte multe blocuri încă au ghenă cu tub, cel puțin în orașele mari, și nu există pubele speciale. Iar autoritățile locale iau prea puține măsuri pentru a-i obliga pe oameni să arunce deșeurile separat.
Un bloc de 11 etaje din Sectorul 2 din Capitală colectează selectiv deșeurile de un an. Pentru asta, primăria subvenționează aproape toată suma pe care ar trebui locatarii s-o plătească pentru gunoi din categoria numită „fracție uscată”: sticle, plastic și hârtie. Așa că asociația plătește un singur leu pe tona de deșeuri care merg la reciclare.
Bogdan Miță, președintele Asociației de locatari: „Două sisteme cu sac pentru reciclabile, sac galben, fiecare etaj are câte doi saci pentru selectare, pentru reciclabile selectate. Există două tarife, unul pentru gunoiul care este reciclat în cele 2 fracții, umedă și uscată și există un tarif pentru ridicarea gunoiului, și un tarif mai mare dacă nu reciclezi”.
Însă sunt prea puține blocurile care aruncă selectiv. Pentru că primariile nu au pus la punct o infrastructură.
Iar țara noastră este la coada Uniunii Europene la reciclat, arată ultimele date publicate de Eurostat. Potrivit Ministerului Mediului, deși 95% dintre români au auzit de colectarea separată, numai 13% colectează selectiv.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Anual autoritățile publice locale sunt obligate să plătească acele contribuții la fondul de mediu în cazul în care nu realizează țintele pe care le impune comisia si în mod indirect Ministerul Mediului. În 2020, comunitățile prin primării au plătit peste 110 mil de lei la fondul de mediu ca o contribuție pentru nerealizarea țintelor la nivel de comună sau de oraș. Această sumă a crescut la 224 de mil în 2021. Și probabil suma va fi și mai mare în 2022”.
În Timișoara, cei care nu aruncă deșeurile în saci de culori diferite sunt notificați timp de o lună, apoi riscă să nu le mai fie ridicat gunoiul și să fie amendați. Iar în Iași, cei prinși că depozitează gunoiul necorespunzător sau distrug pubelele sunt amendați.
Bărbat: „Colectare selectivă, plasticele la plastice, iar restul gunoiului menajer într-un alt sac sau acel tomberon, toată localitatea. Vin separat să le ia, adică le strânge primăria o dată pe săptămână”.
Ministerul Mediului lansează o campanie de informare prin care speră să crească numărul celor care colectează selectiv. Campania „Reciclăm în România” costă 10 milioane de lei și se va desfășura pe o perioadă de un an.