Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metoda prin care poate fi vindecată „inima frântă”. Cât costă și ce implică tratamentul după o despărțire

Cercetătorii susțin că au găsit o metodă prin care poate fi ameliorată suferința emoțională cauzată de o despărțire.   

Ceea ce numim noi „inimă frântă” ar putea fi remediat prin stimularea electrică a creierului.  Cercetările arată că purtarea unei căști timp de doar câteva minute pe zi poate atenua suferința, negativismul și depresia care pot însoți o relație eșuată, scrie The Guardian.

Tratamentul „inimii frânte” costă 400 de lire sterline

Durerea emoțională cauzată de o desprțire a fost denumită de cercetători drept „sindromul traumei iubirii (LTS)”. „Deoarece emoțiile negative domină după eșecul unei relații emoționale și apare dereglarea emoțională, reglarea emoțiilor este considerată obiectivul principal al tratamentului”, au explicat cercetătorii care au recunoscut și că terapia cognitiv-comportamentală ori alte tratamente folosite până acum nu și-au dovedit eficacitatea pentru toți pacienții. 

În cadrul unui studiu, 36 de voluntari cu sindromul traumei amoroase au purtat dispozitivul, care stimulează creierul cu un curent electric ușor.

Cum s-a derulat studiul și care sunt concluziile

Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare purtând căștile de stimulare cu curent direct (tDCS) timp de 20 de minute, de două ori pe zi, timp de cinci zile. Într-un grup, curentul a fost direcționat către cortexul prefrontal dorsolateral (DLPFC). În alt grup, curentul a fost direcționat către cortexul prefrontal ventrolateral (VLPFC). În cel de-al treilea, căștile au fost oprite.

Citește și
natalie portman
Despărțire șoc la Hollywood. Cuplul care și-a spus adio după 11 ani de mariaj

Ambele regiuni vizate sunt implicate în reglarea voluntară a emoțiilor. Studiile anterioare de neuroimagistică sugerează că există o legătură neuropsihologică între experiențele de despărțire și doliu și că sunt implicate regiuni prefrontale specifice, se arată în studiu.

LTS poate provoca suferință emoțională, depresie, anxietate, insomnie, schimbări de dispoziție, gânduri obsesive și un risc mai mare de sinucidere, precum și sentimente de nesiguranță, neajutorare și vinovăție.

Studiul, publicat în Journal of Psychiatric Research, a concluzionat că, pentru simptomele LTS, stimularea DLPFC a fost mai eficientă decât stimularea VLPFC.

„Atât protocoalele DLPFC, cât și VLPFC au redus semnificativ simptomele LTS și au îmbunătățit starea depresivă și anxietatea după intervenție, în comparație cu grupul simulat", au concluzionat cercetătorii de la Universitatea din Zanjan din Iran și de la Universitatea Bielefeld din Germania. 

La o lună după ce tratamentul a fost oprit, voluntarii încă se simțeau mai bine. Autorii studiului au declarat: „Nu am mai avut nevoie de o perioadă de timp: Aceste rezultate promițătoare necesită replicare în studii mai mari".

„Având în vedere relația dintre trauma de iubire și reglarea emoțională, care este asociată cu activarea unor zone și rețele specifice ale creierului, metodele de tratament care vizează zonele cerebrale implicate ar putea fi promițătoare”, s-au arătat optimiști cercetătorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult