Meșterii pricepuți în amenajările locuințelor sunt greu de găsit. La ce trucuri recurg acum clienții
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Nu se mai bizuie doar pe recomandări venite de la cunoștinte, ci caută pe internet, cer referințe și fotografii de la lucrările anterioare, după cum arată un studiu de profil. Și pretențiile au crescut, oamenii vor lucrători care oferă consultanță, deviz, acte și se pricep la materiale și tehnologii noi.
La Brașov, în bucătăria unui apartament, se montează o centrală, iar proprietarul şi-a verificat atent instalatorii, înainte să le dea lucrarea. Aşa a procedat la renovarea întregului apartament.
Mihai Gârboan, client: „Referințele le-am văzut pe internet, pe Facebook, multe comentarii, reviewuri, multe poze pe care le postează oamenii şi tocmai de-aia nu am avut probleme."
La fel ca Mihai, procedează acum mulţi romani. Caută pe internet, cer sfaturi din magazinele de specialitate, apoi îi verifică pe meseriaşi. Din păcate, la noi nu există, ca în alte ţări, o platformă unică în care meseriaşii din diverse domenii să îşi prezinte oferta şi să fie evaluaţi online de clienţii lor.
„Am fost la faţa locului şi am văzut cum lucrează", spune un alt client, din Pitești.
Numărul românilor care se bazează doar pe recomandările prietenilor, atunci când aleg un meşter, a scăzut, în ultimii ani, cu 16 procente (de la 78% la 62%). La fel s-a redus şi categoria celor care se pricep la toate şi îşi fac singuri lucrarea - mai puţin de un sfert îşi mai asumă asemenea sarcini.
Ca să se declare mulţumiţi, clienţii nu vor numai o lucrare de calitate, executată la timp. Contează şi preţul - să fie justificat şi corect, dar şi consultanța oferită.
Ce apreciază românii la un meșter
- calitatea lucrării 68% - sfaturile privind achiziţia de materiale 53% - costul lucrării 38% - timpul de execuție 22%
Sursa: Barometru Frames, la comanda Mathaus
„De obicei eu lucrez în afară. Au materiale de foarte bună calitate şi am observat ca şi la noi au început să apară", explică un meșter.
Proprietar: „Dacă avem un meşter cu care am lucrat şi am fost mulţumiţi, mergem pe varianta aceasta, chiar dacă câteodată e un pic mai scump."
Cristian Matei, reprezentantul unei companii: „Avem posibilitatea de a alege. Dar, repet, alegem dintr-o plajă destul de mică şi de ocupată a tot ce înseamnă specialist în România."
Cum mulţi instalatori şi zugravi buni au plecat în străinătate, un meseriaş priceput e greu de găsit. Cei mai mulţi se califică la locul de muncă, însă acesta e un proces de durată.
6 luni durează până când poate fi trimis un om pe teren, cu echipă, spune proprietarul unei firme de instalaţii termice din Braşov.
Romulus Roman, administratorul unei firme de instalaţii termice: „Până ajunge să lucreze singur şi să poată să ducă o lucrare singur durează doi-trei ani."
La amenajarea locuinţelor, clienţii cer acum proiecte sofisticate şi soluţii moderne, iar meseriaşii ar trebui să ţină pasul. Specialiştii din industrie văd două soluţii: şcoli profesionale adaptate vremurilor şi ateliere educative susţinute de firmele care furnizează materiale de construcţie.