Meșterii olari s-au adunat la Târgul Național de Ceramică, de la Iași. Care au fost cele mai căutate vase de lut
Your browser doesn't support HTML5 video.
La evenimentul cu zeci de ediţii în spate, vedete au fost oalele pentru sarmale. Dar nu au trecut neobservate nici sticlele pentru vin ori cănile.
Ionuț Bîscu, meșter olar din Horezu: "Prima dată lutul se bate, se frământă să se unească. Cu cât e frământat mai bine, cu atât o să se modeleze mult mai ușor".
Parcul Copou a devenit un uriaș atelier, unde meșterii olari adunați la târg își pot demonstra măiestria în a modela lutul. Iar pe alei și-au expus produsele cu care se mândresc.
Angela Sitar, meșter olar din Maramureș: "Cană de cafea, cană de băut vin sau de ceai, sticlele de țuică".
Diana Popescu, meșter olar din Horezu: "Pomul vieții care ne reprezintă pe toți, pentru noi este o bucurie și am ales să fac asta pe un set de masă complet".
”Mi se par deosebite și admir tenacitatea lor”
La mare căutare sunt cunoscutele oale în care se fierb sarmale.
Ferenc Gyorfi, meșter olar din Harghita: "Se face proba așa. Dacă nu suna, oala este spartă. Prima dataătrebuie să ungeți cu ulei sau grăsime și să umpleți cu apă călduță. Lași o zi cu apă, că oala trage. Asta e secretul ca să nu se crape".
Femeie: "Un vas de ceramică de făcut sarmale. Am avut și mi s-a deteriorat și acum am cumpărat altul, m-a ținut cam 10 ani".
Femeie: "Deosebite mi se par și admir tenacitatea lor. Fotografiile le trimit fiicei mele în Germania și rudelor din America, Canada, Italia".
Cei dornici să admire și să cumpere obiecte lucrate manual sunt așteptați la târgul cu tradiție și duminică, până la lăsarea întunericului.