Meseria de avocat în România. Studii, salariu și oportunități
Ai ocazia de a lucra atât cu oameni, cât și cu legislația din domeniul civil și penal, în funcție de specializare.
Pentru a o practica, ai nevoie atât de studii superioare în domeniu, cât și de trecerea anumitor examene, iar pașii sunt:
- Să urmezi și să finalizezi cursurile unei facultăți de drept, în urma căreia să obții diploma de licență;
- Să promovezi un examen de admitere în profesie / admitere în barou, organizat cel puțin o dată pe an de UNBR (Uniunea Națională a Barourilor din România), și la nivel național, în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA).
- Să faci un stagiu de practică / de pregătire profesională de doi ani (durata stagiului se calculează de la data înscrierii în tabloul avocaților). „Stagiul profesional reprezintă perioada parcursă la începutul exercitării profesiei și are ca scop pregătirea și formarea profesională inițială a avocatului în vederea obținerii titlului profesional de avocat definitiv”, se arată în Statutul profesiei de avocat. În perioada stagiului, avocatul își desfășoară activitatea cu titlul profesional de avocat stagiar, sub care este înscris în tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei.
- După finalizarea stagiului, trebuie să susții examenul de definitivat. O persoană poate deveni avocat definitiv numai după ce este declarată admisă în urma unui examen organizat de UNBR (anual şi la nivel naţional), potrivit Legii nr. 51/1999 şi Statutului profesiei de avocat, sau prin promovarea examenului de absolvire INPPA. Potrivit normelor în vigoare, respingerea de trei ori la acest examen duce inevitabil la excluderea din profesie a avocatului stagiar.
Ce salariu poate avea un avocat în RomâniaÎn funcție de modul în care își desfășoară activitatea, un avocat poate avea un salariu fix sau își poate crea singur mediul de lucru și își poate gestiona veniturile dacă își deschide o casă de avocatură.
Veniturile unui avocat pot fi destul de variate în funcție de localitate, nivel de expertiză, domeniu de activitate. În București de exemplu, în cazul unui avocat fără experiență, pentru un program full-time, salariile variază între 2.500 și 4.000 lei net. Pentru 1-3 ani experiență, veniturile salariale cresc și pot ajunge până la 5.000 – 6.000 lei net.
Avocații care au acumulat peste 3-5 ani experiență în profesie câștigă în București peste 7.000 lei net. De asemenea, avocații pot avea și propriii clienți, în afara casei de avocatură în care figurează cu un venit fix. De asemenea, se pot înscrie pe listele de la SAJ – Serviciul de Asistență Judiciară / listele pentru „avocați din oficiu”.
În plus, cu timpul, avocații își pot deschide propriul cabinet, ori o societate de avocați, fie pot deveni parteneri în cadrul unor instituții deja înființate. Prin intermediul unui business, veniturile pot crește substanțial, însă acestea diferă enorm, de la câteva mii de euro lunar, la câteva zeci sau sute de mii încasări, în funcție de speță, clienți și altele.
Date oferite de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală.