Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Măștile de protecție îi fac pe oameni să pară mai atrăgători, arată un studiu din Marea Britanie

În timpul pandemiei de coronavirus au existat puține aspecte pozitive, dar cercetătorii britanici sunt de părere că au descoperit unul: oamenii par mai atrăgători cu măști de protecție, potrivit The Guardian.

Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff au fost surprinși să constate că atât bărbații, cât și femeile au fost considerați mai atrăgători atunci când poartă o mască de protecție care să le ascundă jumătatea inferioară a feței.

Astfel, cercetătorii au descoperit că o față acoperită cu o mască chirurgicală de unică folosință era considerată cea mai atrăgătoare.

Dr. Michael Lewis, lector la școala de psihologie a Universității Cardiff, a declarat că cercetările efectuate înainte de pandemie au constatat că măștile medicale reduc atractivitatea, deoarece sunt asociate cu boala sau cu afecțiunile.

"Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când acoperitoarele de față au devenit omniprezente și să înțelegem dacă tipul de mască are vreun efect", a spus Lewis.

Citește și
dezbracata
VIDEO Momentul în care o femeie se dezbracă de rochie și o folosește pe post de mască, într-o gelaterie. Reacția angajaților
Cum a fost realizat studiul

"Studiul nostru sugerează că fețele sunt considerate mai atractive atunci când sunt acoperite de măști medicale. Acest lucru se poate datora faptului că suntem obișnuiți ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte măști albastre și acum le asociem cu persoanele care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, este posibil să considerăm că purtarea măștilor medicale ne liniștește și astfel să ne simțim mai bine în raport cu purtătorul”, a adăugat acesta.

Prima parte a cercetării a fost realizată în februarie 2021, moment în care populația britanică s-a obișnuit să poarte măști în anumite circumstanțe. 43 de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor unor chipuri de bărbați fără mască, purtând o mască simplă din pânză, o mască medicală albastră și ținând în mână o carte neagră simplă care acoperă zona pe care o mască ar ascunde-o.

Participanții au spus că cei care purtau o mască de pânză erau semnificativ mai atractivi decât cei fără mască sau ale căror fețe erau parțial ascunse de carte. Dar masca chirurgicală - care era doar una normală, de unică folosință - îi făcea pe cei care o purtau să arate și mai bine.

"Rezultatele contrazic cercetările de dinainte de pandemie, în care se credea că măștile îi fac pe oameni să se gândească la boală și că persoana respectivă ar trebui evitată. Pandemia a schimbat psihologia noastră în ceea ce privește modul în care îi percepem pe purtătorii de măști. Atunci când vedem pe cineva purtând o mască nu ne mai gândim 'acea persoană are o boală, trebuie să stau departe'", a spus Lewis.

Atenția se mută pe ochi

Dr. Michael Lewis: "Acest lucru are legătură cu psihologia evoluționistă și cu motivul pentru care ne alegem partenerii pe care îi alegem. Boala și dovezile de boală pot juca un rol important în selecția partenerului - anterior, orice indiciu de boală ar fi fost un mare obstacol. Acum putem observa o schimbare în psihologia noastră, astfel încât măștile faciale nu mai acționează ca un indiciu de contaminare."

Expertul a subliniat că este posibil, de asemenea, ca măștile să îi facă pe oameni mai atrăgători, deoarece direcționează atenția către ochi. El a spus că alte studii au descoperit că acoperirea jumătății stângi sau drepte a unei fețe îi face pe oameni să pară mai atractivi, în parte pentru că creierul umple golurile lipsă și exagerează impactul general.

Rezultatele primului studiu au fost publicate în revista Cognitive Research: Principles and Implications. A fost realizat un al doilea studiu, în care un grup de bărbați se uită la femei cu măști; acesta nu a fost încă publicat, dar Lewis a spus că rezultatele au fost în mare aceleași.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult