Mărturiile femeilor care regretă că au devenit mame. ”Mă simt vinovată că spun asta”
Trei femei au avut curajul să vorbească în cadrul programului Victoria Derbyshire despre ceea ce înseamnă cu adevărat să simți că, de fapt, nu ți-ai dorit niciodată cu adevărat să devii mamă.
Rachel - ”Dacă aș putea da timpul înapoi, n-aș fi avut copii”, spune Rachel, acum în vârstă de 50 de ani. Are trei copii, cel mai mic are 17 ani, iar de cele mai multe ori a fost singură în momentul în care trebuia să ia decizii importante.
”Au fost momente în care nu m-am simțit suficient de matură încât să fiu responsabilă pentru cineva, acea mică persoană care avea nevoie de mine pentru existența ei”, spune aceasta.
Rachel adminte că nu s-a gândit suficient de mult la faptul că a avea copii îți poatea afecta viața. Nu i-ar fi avut, dacă ar fi știut, susține aceasta. ”Mă simt vinovată că spun asta, pentru că îmi iubesc copiii”, a adăugat ea. ”Dar viața nu ar trebui să fie o renunțare la viața ta, libertatea ta, pentru a crea o altă viață”, a continuat aceasta.
Este imposibil de știut câte femei se simt la fel, deoarece puține vorbesc deschis despre asta. Într-un sondaj realizat în 2016 în Germania, 8% din cei 1.200 de participanți au spus că regretă faptul că au devenit părinți.
În 2015, sociologul israelian Orna Donath a publicat un studiu depre femei care au susținut că regretă faptul că au copii. Ele au descris ”dorința de a anula maternitatea” ca o ”experiență maternă neexplorată”, scrie BBC.
Alison a fost adoptată, iar în timpul copilăriei visa mereu la o familie proprie. Abia după ce a avut primul copil, a descoperit că îi lipsea sentimentul de maternitate. Disperată să iasă din casă și să scape de noul ei rol, s-a întors la muncă după șase luni.
”Îmi luam zile libere și-mi lăsam copilul la creșă, doar ca să am o zi pentru mine”, spune ea. ”Nu este vorba că nu am vrut să-mi petrec timpul cu el, dar nu știam ce să fac, nu eram bună la jocuri”, continuă aceasta.
Pentru că nu-și doreau ca fiul lor să crească singur, Alison și soțul ei au decis să mai facă unul. Ambii băieți sunt acum la universitate. Femeia recunoaște că dacă ar fi știut ce știe acum, nu ar fi devenit niciodată mamă.
”Nevoile celorlați s-au situat pe primul loc. Pentru două decenii era pe primul loc fericirea altora, apoi fericirea mea”, spune Alison. ”Puteam să am o carieră mai bună”, continuă aceasta, care a dorit să sublinieze că își iubește copiii, dar este prea egoistă pentru a-i avea. Alison spune că femeile nu vorbesc în general despre asta de teama de a fi judecate.
Pentru Joy, care a adus pe lume o fetiță în urmă cu 20 de ani, sentimentul că nu își dorea să devină mamă a venit mai devreme.
”Toată lumea vorbește despre faptul că o dată cu copilul vine și o iubire fabuloasă care se desfășoară prin el. Nu am obținut nimic din toate astea, ci doar o mare responsabilitate”, spune ea.
Privind înapoi spre primii ani de viață a fiicei sale, Joy descrie acea perioadă ca fiind ”sumbră”. Ea susține că cel mai probabil îi lipsește natura maternă, lucru de care alte mame se bucură.
”M-am întrebat de multe ori dacă alte mame care priveau aceasta perioadă ca fiind minunată, ar avea într-o zi curajul să fie sincere cu mine. Nu mi s-a părut că am acea capacitate de a fi minunată, caldă, drăguță”, spune Joy.
În timpul creșterii, fiica lui Joy s-a îndoit de dragostea mamei sale ”pentru că nu mă încadram în normele societății”, spune Joy. ”O iubesc”, insistă ea, ”dar legătura nu e strânsă”.
”Ceea ce ar fi cu adevărat măreț este dacă femeile ar putea deveni profund cinstite cu ele și dacă să ai copii și o familie este foarte important, atunci du-te după asta cu toată inima ta”, a precizat Joy.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!