Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mare atenție în această perioadă! Care sunt cele mai periculoase articole pirotehnice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vin sărbătorile și mulți vor să le întâmpine cu larmă și, totuși, nici anul acesta nu aveți voie să folosiți orice găsiți de vânzare.

Polițiștii au confiscat până acum zeci de tone de articole pirotehnice periculoase. Vânzătorii riscă închisoarea, iar cei prinși că dețin și folosesc petarde interzise publicului pot fi amendați cu mii de lei.

Doar materialele inscripționate cu F1 sau P1 le putem folosi.

Celelalte categorii, care conțin peste trei grame de amestec pirotehnic, pot fi utilizate doar de un pirotehnist autorizat. Iată de ce:

Lefter Mihai, Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase: "Avem situația când aceste baterii, după inițierea focului, au ars primele tuburi și s-a oprit. Utilizatorul s-a dus să verifice și în mod neașteptat a reînceput arderea și s-a produs mutilarea persoanei."

Citește și
petarde
Iași: Autobuzele au devenit ținta tinerilor care aruncă cu petarde și pocnitori

Rachetele sunt printre cele mai periculoase articole pirotehnice. Se pot înălța șapte metri în aer, dar traiectoria lor este imprevizibilă și de multe ori au lovit oamenii din jur sau au aprins materialele ușor inflamabile. Sunt interzise publicului.

Minorii sub 16 ani nu au voie să folosească nici un fel de articol pirotehnic. Chiar și cele din categoria celor permise trebuie aprinse sub supravegherea unui adult, pentru că manevrate greșit sau într-un spațiu nepotrivit pot să producă incendii.

Articolele pirotehnice sunt însă o afacere profitabilă în această perioadă, așa că unii pun pe locul doi siguranța. O tonă de petarde și artificii au ridicat numai joi polițiștii din mașina unui individ din București care nu avea autorizație nici să dețină, nici să vândă așa ceva, iar un alt bărbat de 31 de ani, din Sectorul 2 avea și el alte 600 de kilograme de artificii interzise publicului. Ambii s-au ales cu dosare penale și amenzi. Dacă vor fi găsiți vinovați de judecători, riscă închisoarea de la trei luni la un an. Amenda pentru cei care folosesc ilegal petarde interzise din categoria F2 sau F3 variază între 5.000 și 7.500 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult