Zeci de oameni s-au înecat în ultimele două luni, în România. Sfaturi pentru a preveni înecul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ultimul caz vine din Gorj, unde un copil de opt ani și-a pierdut viața în râul Motru, alături de mama lui și bunicul, care au încercat să-l salveze. Pompierii au lansat un avertisment de urgență pentru cei care vor să se răcorească în locuri neamenajate.
Potrivit IGSU, de la începutul sezonului estival, salvatorii au fost chemați la peste o mie de cazuri în care oamenii au fost în pericol la scăldat. Ultima dată când a sunat alarma, echipajele s-au grăbit să ajungă pe râul Motru, unde un copil și doi adulți au dispărut sub ape.
Localnic: ”Intrară copiii prima dată și apoi sări mamă-sa după ei. Rămase mamă-sa și omul ăsta, care era la udat, sări să îi scoată. Scoase copilul ăla mic, îl aruncă pe mal și intră după ăilalți și se înecă și el și muriră toți trei.”
Localnicii spun că adâncimea râului Motru în locul în care s-au înecat cei trei este de peste doi metri. Cel mai probabil vorbim de o groapă rezultată în urma exploatării balastrului, iar în astfel de locuri specialiștii spun că se pot forma curenți puternici din care niciun înotător experimentat nu poate ieși.
Și scăldatul în mare poate fi periculos. Un tânăr de 19 ani a murit înecat în dreptul plajei din Constanta. În larg, curenții marini și valurile pot fi o combinație periculoasă chiar și pentru cei care știu să înoate.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dacă sunteți obosiți sau ați consumat alcool, ar fi bine să evitați să intrați în apă adâncă și țineți cont de diferențele de temperatură. pentru a preveni un șoc termic. Râurile și lacurile neamenajate pentru scăldat trebuie evitate, iar minorii trebuie supravegheați în orice condiții.
Marius Rus, purt. cuv. al ISU Bistrița-Năsăud: "Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului. Este foarte important să nu-ți pierzi copilul din câmpul vizual nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată copilul, nu aveți garanția că ceva rău nu se poate întâmpla."
În sezonul estival 2019, înainte de pandemie, 400 de persoane au fost salvate în ultima clipă din valurile mării, iar 17 persoane au murit înecate.