Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cadouri inedite făcute din deșeuri la un târg organizat în Cluj-Napoca. „Tot mai mulți caută genul acestea de produse”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Să aruncăm mai puțin și să refolosim mai mult. În jurul acestui concept, zeci de producători s-au adunat la un târg ceva mai special organizat în Cluj.    

Bijuterii, produse cosmetice, haine sau diverse accesorii, toate au la bază materiale de care, în mod normal, ne-am lipsi, considerându-le deșeuri.

Însă din ele, mâini pricepute au făcut lucruri minunate.

Cu prețuri atractive, clienții s-au declarat mulțumiți de oferte, mai ales că mulți au profitat de ocazie pentru a găsi și cadourile potrivite pentru sărbători.

Zilnic, în marile fabrici de confecții rămân resturi de materiale care, cu multă creativitate, pot fi refolosite și transformate în alte piese vestimentare din bucăți. Și hârtia, tratată cu soluții speciale, redevine materie primă pentru bijuterii.

Carmen Orășanu, producător de accesorii din hârtie: „Folosesc ca materie de bază hârtia. Este un material inedit pentru bijuterie, dar este mai prietenos cu mediul. La început a fost destul de greu, mai ales că, în urmă cu zece ani, discuțiile despre ecologie și sustenabilitate în România erau foarte restrânse, însă acum tot mai mulți oameni caută genul acestea de produse”.

Citește și
mița biciclista
Casa faimoasei Mița Biciclista, vedeta unui spectacol de lumini. Istoria proprietății primită cadou de Maria Mihăescu

Acum cinci ani, Eniko și-a deschis o mică afacere în care și-a propus să fie prietenoasă cu mediul. Confecționează manual o serie de produse, care sunt o alternativă pentru clasicele caserole sau cutii din plastic.

De exemplu, acestea pot fi înlocuite cu săculeți textili pentru prânz sau chiar pentru depozitarea pâinii, pe care o ține proaspătă mai mult timp.

Eniko Balog, meșter artizan: „Am observat cât de mult plastic ducem în casă, cât de multe deșeuri din plastic avem și, pe rând, am încercat să înlocuim plasticul cu ceva textil”.

Oamenii au profitat de ofertele producătorilor de la ineditul târg din Cluj.

Clientă: „Păi Secret Santa la birou și mi se pare că este un loc potrivit unde să poți să-ți alegi. Sac de pâine, eu am mai cumpărat și îmi place foarte mult cum se comportă în timp și e folositor”.

Clientă: „Am vrut să iau niște cadouri, dar prima dată am văzut chestii pentru mine. Niște cercei”.

Cuplu: „Am început să luăm niște cadouri. O cănuță.... Chiar au o însemnătate, adică rămâi cu o amintire”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult