Le-a interzis urmașilor să-i vândă colecția de monede timp de 100 de ani. Acum este cea mai valoroasă din lume
După moartea magnatului danez al untului Lars Emil Bruun în 1923, testamentul său a avut o dispoziție curioasă: vasta sa acumulare de monede, bancnote și medalii, adunate pe parcursul a mai bine de șase decenii, trebuia să fie păstrată ca rezervă de urgență pentru colecția națională a Danemarcei, în cazul în care aceasta ar fi fost distrusă vreodată, scrie CNN.
Abia după un secol, dacă totul era bine, propria sa colecție putea fi în sfârșit vândută în beneficiul descendenților săi.
Marți, la puțin mai puțin de un an de la expirarea ultimei dorințe, vechi de 100 de ani, primul set de monede din colecția personală de 20.000 de piese a lui Bruun a fost scos la licitație la Copenhaga. După aproape opt ore de licitație, primele 286 de loturi s-au vândut pentru suma totală de 14,82 milioane de euro.
Va fi nevoie de mai multe vânzări pentru a goli cuferele lui Bruun, dar odată finalizată, va fi cea mai scumpă colecție internațională de monede vândută vreodată, potrivit Stack’s Bowers, dealer-ul de monede rare și casa de licitații care găzduiește vânzările. The L.E. Bruun Collection a fost asigurată pentru 72,5 milioane de dolari.
Casa de licitații a descris-o drept cea mai valoroasă colecție de monede mondiale care a apărut vreodată pe piață. Într-un comunicat de presă după licitația de marți, președintele Stack’s Bowers Galleries, Brian Kendrella, a descris prima vânzare drept „cu adevărat un eveniment de referință pentru piața mondială a monedelor”.
A devenit magnat pornind de la zeroLocul în care a fost păstrată timp de 100 de ani colecția numismatului a fost un mister. Dar Bruun credea că ascunderea comorii sale era pentru o cauză nobilă. În urma distrugerilor pe care le-a văzut în Primul Război Mondial, se temea că exponatele din Colecția Regală Daneză de Monede și Medalii ar putea într-o zi să se confrunte cu bombardamente sau jaf.
Bruun a început să strângă monede în copilărie, în 1859, când unchiul său a murit și l-a numit printre moștenitorii unora dintre monedele sale, conform catalogului de vânzări.
Fiu al unor hangii și proprietari de pământ, a aflat la vârsta de 20 de ani că moștenirea familiei sale a fost risipită și era îndatorat. Și-a început propria afacere în unt cu un împrumut, câștigând în cele din urmă o avere din vânzări și exporturi.
Cu averea sa, a devenit un colecționar prolific de monede și a fost membru fondator al Societății Daneze de Numismatică în 1885.
„Lucrul bun despre strângerea de monede este că atunci când ești supărat de ceva sau te simți neliniștit, te duci și te uiți la monedele tale, apoi te calmezi studiindu-le din nou și din nou, gândindu-te la multele probleme nerezolvate pe care le prezintă”, a spus el odată unei reviste daneze.
„Oamenii care sunt dedicați exclusiv afacerii lor fac o mare greșeală. Eu, unul, nu mi-am putut imagina niciodată că nu o mă mai gândesc la nimic altceva decât la unt până în zilele mele de moarte”.
Record mondial pentru o monedă scandinavă: 1,2 milioane de euroVânzarea de marți a inclus monede de aur și argint din Danemarca, Norvegia și Suedia, datate de la sfârșitul secolului al XV-lea până în ultimii ani ai vieții lui Bruun.
Lotul vedetă a fost una dintre cele mai vechi monede de aur din Scandinavia, un noble emis de regele Hans în 1496. Casa de licitații a stabilit un nou record mondial pentru o monedă scandinavă, cu un preț obținut de 1,2 milioane de euro.
„Desigur, piesa mea preferată din vânzare este noble-ul de aur din 1496 al regelui Hans, care a fost rege al Danemarcei și Norvegiei sub Uniunea Kalmar, precum și al Suediei pentru o scurtă perioadă”, a declarat Matt Orsini, director la Stack's Bowers Galleries.
„Este important la atât de multe niveluri – este prima monedă de aur bătută de Danemarca, este prima monedă datată bătută de regatul danez și este unica într-o proprietate privată”.
În ultimele luni, monedele au vizitat diferite târguri și au expus la galeriile lui Stack’s Bowers. De asemenea, au fost expuse la Copenhaga chiar înainte de vânzare.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 19-09-2024 11:51