Isărescu, despre primele bancnote, de la 1881: ”Mai tari decât criptomonedele”. Cum reacționau românii la banii de hârtie
Galerie foto
"În cele ce urmează o să mă opresc la câteva din înfăptuirile anului 1881. Voi începe cu emisiunea biletelor de bancă. Asta a fost prima şi cea mai tare, revoluţionară, să spun, funcţiune, nouă nu numai pentru Banca Naţională, pentru Banca Naţională era ceva normal, pentru o ţară ca România. Mai tare decât sunt acum criptomonedele, ca să zic, sau cardurile de credit când au apărut în România. Se spune când s-au făcut primele plăţi pe Calea Victoriei cu bani hârtie, care nu erau bani hârtie pentru că se puteau schimba oricând în aur, era aşa o coadă, spune presa vremii, de se uitau toţi şi se întrebau cum de scoţi o bucată de hârtie şi pleci cu marfa", a spus Mugur Isărescu, în deschiderea Simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară Cristian Popişteanu.
Guvernatorul a explicat că anterior se plătea numai cu monedă, care se numeau "bani zgomotoşi". La început au fost tipărite bilete de 20, 50 100, 500 şi 1000 de lei. Acestea erau convertite la ghişeele bănci în aur sau moneda naţională de argint.
Mugur Isărescu a afirmat că în prima lună biletele de bancă erau convertite cum erau primite, dar în a doua lună trendul a fost inversat.
În 1881, bancnotele au început să înlocuiască ”banii zornăitori”
El a declarat că, în 1881, anul în care s-a impus biletul de bancă şi o plată mai facilă decât cea cu "bani zornăitori", prin punerea în circulaţie a bancnotelor s-a încheiat procesul de constituire a sistemului monetar românesc modern.
Tot în 1881 au fost deschise primele patru sucursale al BNR, la Iaşi, Galaţi, Brăila şi Craiova.
Banca Naţională a României organizează în perioada 30 iunie - 1 iulie 2021, cea de-a XXIX ediţie a simpozionului de istorie şi civilizaţie bancară "Cristian Popişteanu" având ca teme - Banca Naţională a României acum 140 de ani. Evenimentele anului 1881 - şi - Evacuarea Tezaurului BNR în Rusia şi depozitarea lui la Moscova - Cercetări recente în arhivele româneşti şi străine.