Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Investițiile în agricultură au luat amploare în țară. Sute de șantiere s-au deschis la nivel național

Your browser doesn't support HTML5 video.

Investițiile în agricultură au luat avânt. Aproape 700 de șantiere s-au deschis anul trecut în toată țara. Se construiesc ferme noi ori sunt modernizate altele vechi. Sunt ridicate depozite și se amenajează spații pentru prelucrarea produselor.

Lângă Vulcan, în județul Brasov, se construiește o fermă de găini complet automatizată. Ar urma să producă zilnic 30.000 de ouă. Investiția de 1.300.000 de euro este acoperită din fonduri guvernamentale în proporție de 65%.

Florin Busuioc, fermier: „Va fi cea mai nouă tehnologie. Am ales ce a fost mai nou și mai bun”.

Într-o hală urmează să fie instalată o linie de procesare a știuleților de porumb dulce. Congelat și ambalat, produsul românesc va ajunge în supermarketuri, în piețe, dar și în restaurantele care acum se aprovizionează mai ales din Ungaria.

Cele mai multe astfel de investiții se derulează în vestul țării. Județele Bihor, Timiș și Satu-Mare au fiecare cate 51 de șantiere.

Citește și
ionut lupu
Şeful APIA, Ionuţ Lupu, a fost demis. A refuzat plata subvenţiei pentru firmele apropiate familiei lui Paul Stănescu

În Brașov sunt 28 de proiecte între care și acest centru de colectare a laptelui de oaie. Fermierii au calculat că investiția îi va ajuta să câștige cu 15% mai mult pe litru.

Nicu Rîpeanu, fermier: „O să ne ajute să adunăm laptele de la fermierii din cooperativă, mai apoi să-l procesăm o parte și o parte să îl distribuim către alți procesatori. E o investiție de 100.000 de euro, cu 90% finanțare din partea Uniunii Europene”.

O companie de consultanță în domeniu a estimat că valoarea investițiilor agricole demarate anul trecut se apropie de 3 miliarde de lei. Banii vin în general de la Uniunea Europeană, dar și din ajutoare guvernamentale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult