Invazie de meduze mov pe plajele românești. De ce trebuie să le ocolească turiștii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fenomenul este explicat de specialiști ca fiind unul normal. Dacă faceți baie, fiți precauți. Meduzele pot produce iritații.
Mai multe imagini au fost surprinse în nordul litoralului unde meduzele par că au pus stăpânire pe nisip. Specialiștii spun că este vorba despre meduze din specia Rhizostoma pulmo. Aceste vietăți trăiesc mai degrabă în ape calde.
„Toamna, când vânturile încep să bată mai puternic și mai ales în condițiile în care vântul bate din nord est sau din est, ele se adună la mal pur și simplu formează aglomerații la mal. În general nu sunt periculoase decât dacă te apropii de ele, au nematociști pe umbrelă sau tentacule”, a explicat Mihaela Mureșan, cercetător științific la Institutul GeoEcomar Constanța.
„Numită și meduza butoi trăiește în toate marile și oceanele, uneori este mare în marile nordului ajungând la un metru diamentru. E tot mai prezentă. La sfârșitul verii când se termină perioada lor de viață, căci trăiesc un an de zile, ea reprezintă o mare vie. Asta înseamnă că nu avem poluare sau poluarea este la limita sustenabilă”, a adăugat Adrian Bâlbă, biolog.
Meduzele din Marea Neagră pot atinge și 30 de cm în diametru. Fenomenul a apărut în urmă cu două zile și va cuprinde în curând tot litoralul.
„Periculos nu pot să spun că este în schimb e deranjant mai ales când intri în apă”, spune un turist.
Pe cât posibil încercați să le evitați deoarece pot produce iritații ușoare. În țările scandinave din substanțele eliberate de meduze se produc seruri anestezice.