Oficial, în București există doar cinci clădiri de patrimoniu care au nevoie urgentă de restaurare
În urma unei solicitări a PressHUB pentru a obține o evidență a clădirilor dezafectate, Institutul Național al Patrimoniului susține că nu deține informații complete despre clădirile care au nevoie de consolidare și restaurare.
Mai mult decât atât. fostul director al INP, Ștefan Bâlici, a motivat faptul că instituția este mică și că are un buget restrâns, iar acesta nu este suficient pentru a acoperi clădirile toate clădirile monument istoric.
Totodată, el afirmă că deși s-au făcut nenumărate solicitări privind problemele arhitecturale ale Bucureștiului, decidenții politici nu au luat măsuri.
115 de monumente istorice din București figurează în proprietatea statului, potrivit evidențelor INP.
„În privința stării lor de conservare, deținem informații privind 73 de monumente, astfel: 4 în stare foarte bună, 53 în stare bună și 16 în stare de conservare ce variază de la medie la foarte proastă și care, eventual, ar putea avea nevoie de intervenții restaurare”, transmite INP.
Dintre cele 16 monumente istorice care ar avea nevoie de restaurare, INP identifică numai cinci, cu mențiunea că lista nu e exhaustivă:
• Fosta Facultate de Medicină, azi Universitatea de Medicină și Farmacie, Bd Eroii Sanitari 8, sector 5. • Fostul Palat al Poștelor, azi Muzeul Național al României, Calea Victoriei, 12. • Azilul Elena Domnea, Șos. Panduri 90-92. • Palatul Monopolurilor Statului, Calea Victoriei 152. • Palatul Casei de Depuneri și Consemnațiuni, Calea Victoriei, 23.
Citiți articolul integral pe https://presshub.ro/