Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Îngrozite de petarde și artificii, animalele ajung să fugă de acasă. Recomandările veterinarilor pentru stăpâni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși sunt foarte iubite, sărbătorile pot fi un coșmar pentru păsări, câini și pisici. Zgomotele puternice provocate de petarde și artificii înspăimântă animalele, iar unele ajung să fugă de acasă.

În perioada Crăciunului s-au pierdut deja multe animale de companie. Așa că aveți grijă în preajma Revelionului să le țineți la adăpost.

Lynna, o căţeluşă Akita Inu de 9 ani, a dispărut de acasă în ajunul Crăciunului. S-a speriat de petardele şi artificiile care se auzeau în apropierea curții și, când a prins poarta deschisă, a fugit. Lynna este un caz fericit: după două zile a fost găsită.

Lorena Alexandru, proprietara: „Oamenii s-au mobilizat extraordinar și au arătat ca sunt solidari. Suntem tare recunoscători că am găsit-o”.

Kiri în schimb, un pisoi de 6 luni dispărut tot în ajun, nu a fost găsit.

Citește și
Câine și artificii
Un câine a murit la Botoșani, îngrozit de zgomotele petardelor de Revelion. De ce sunt mai afectate animalele

Ştefania Chirilă, proprietar: „Cel mai probabil s-a speriat de zgomotul produs de petarde și de artificii. Cei care folosiți petarde vă rog gândiţi-vă şi la animale, gândiţi-vă la impactul pe care îl aveți asupra acestora”.

Auzul animalelor este mult mai dezvoltat decât al oamenilor, astfel că zgomotele şi luminile puternice le stresează foarte tare.

Mara Bălinişteanu, medic veterinar: „Fug din cauza anxietaţii şi a fricii. De multe ori, anxietatea asta se prelungeşte pentru mai multe ore sau chiar mai multe zile, unele animale pot dezvolta și hipersalivație, probleme de respirație sau convulsii”.

Pentru a evita experiența dureroasă a pierderii unui animal de companie în această perioadă, veterinarii recomandă să le ţineţi în casă sau într-un padoc din care să nu poată fugi. Și neapărat, să le microcipați.

Pe de altă parte, în perioada sărbătorilor, atrag atenţia ONG-urile de profil, crește și abandonul animalelor.

Monica Dobrea, psiholog: „Vin la pachet cu foarte multe nevoi, atât financiare, cât și fizice și proprietarii trebuie să aibă timp pentru ei, iar acest lucru nu se întâmplă pentru că fie pleacă în vacante, fie situația economică nu le mai permite”.

Joy, un bichon de 7 ani, este un asemenea exemplu. Cățelul a fost lăsat într-un cabinet din Botoşani, chiar înainte de Crăciun.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult