Ingredientele pe care trebuie să le pui neapărat în mucenici ca să iasă delicioși. Cât trebuie să îi lași să crească
Your browser doesn't support HTML5 video.
În amintirea lor, pe 9 martie, se pregătesc mucenicii. Dulci și pufoși, însiropaţi cu diverse arome, mucenicii sunt alegerea preferată a românilor în aceste zile.
Mihaela Trofin, patiser: „După ce este frământat bine, pus la dospit cum încep să crească, în 10-15 minute, ne și apucăm de ei.”
Desertul preferat de români, în aceste zile, este mucenicul sau sfințișorul. Într-un laborator din Iași, angajatele muncesc de zor, pentru ca bucatele alese să ajungă pe rafturi, în cofetării și patiserii.
Alina Spânu, patiser: „Îi însiropăm, siropul conține esență, miere de albine, zahăr, punem nucă.”
Cererea pentru mucenici a crescut, față de anul trecut. Mierea de albine şi nuca sunt ingredientele care dau savoare preparatelor.
Mariana Nacu, manager de producție: „În anii trecuți, dacă făceam 11.000, anul acesta ne pregătim pentru 13.000.”
Dar există și rețete speciale. Într-o brutărie, mucenicii sunt însiropați cu suc de portocale, de unde și culoarea arămie.
Roxana Andreea Robu, antreprenor local: „Facem sfințișorii tradiționali, cu lapte, unt, coajă de portocală. Îi tăvălim bine de tot prin suc de portocale, făcut de noi, prin miez de nucă. Folosim mult ou și coajă de portocală, care dă o culoare minunată aluatului și produsului finit.”
Cine nu are timp să-i gătească, îi poate cumpăra din brutării și patiserii.
După ce marți, femeile au sărbătorit ziua de 8 martie, astăzi, domnii serbează ziua celor 40 de sfinți și, conform tradiției, pot închina 40 de pahare.