Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ingenioasa metodă a unui muzeu din România pentru a proteja exponatele. Care e rolul pisicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Conducerea unui muzeu din Argeș a găsit o soluție ingenioasă pentru a-și păstra intacte exponatele. Amenințate de invazia șoarecilor și a șobolanilor, obiectele de patrimoniu sunt păzite acum de pisici.  

 Aproape 50 de feline trăiesc, cu acordul conducerii, în incinta muzeului. Luminița Vâlcu, supraveghetor în cadrul muzeului, și-a asumat de bună voie sarcina de a avea grijă de pisici. La început erau doar câteva, dar atrase de traiul bun, tot mai multe s-au instalat aici.

Muzeul Golești se întinde pe un domeniu vast, la câțiva kilometri de Pitești. Conacul de la intrare adăpostește tronul regilor României și biroul regelui Carol I.

Interioarele zugrăvesc viața unei familii boierești din secolul 17. De jur împrejur sunt case tradiționale țărănești.

Tot locul era asaltat de rozătoare, care puneau în pericol vechile țesături, dar și alte exponate. Problema a fost rezolvată când pisicile s-au înmulțit. Și astfel, felinele din muzeu au devenit, în timp, o legendă.

Citește și
concurs pisici
Premieră în Erbil, capitala Kurdistanului Irakian. A fost aleasă cea mai frumoasă pisică

Maria Stroiescu, supraveghetor Muzeul Golești: „Nu mai avem rozătoare în muzeu, într-un mod eco-friendly. Vizitatorilor cred că le place cel mai mult asta! Ele ar putea să devină un simbol de marketing, pisicile de la muzeu."

Într-adevăr, vizitatorii sunt fascinați.

Femeie: „E una la intrare, nu poți să intri, trebuie neapărat s-o mângâi și pe urmă intri în muzeu”.

Muzeul Golești nu este singurul care a apelat la această idee pentru a-și proteja patrimoniul. Și la Muzeul Satului din Capitală trăiesc zeci de pisici. Însă, cu adevărat celebre sunt felinele de la Hermitage, din Sankt Petersburg, și cele din Orașul Interzis din Beijing.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult