În ultimii 10 ani, numărul gelateriilor de la noi din țară aproape s-a triplat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cei mai mulți producători artizanali mizează pe arome ieșite din comun și nu dau greș când le oferă clienților, de exemplu, înghețată cu mac prăjit, cu vin, mure, lavandă sau infuzie de rozmarin.
O gelaterie din centrul oraşului Cluj-Napoca vinde îngheţată cu diverse arome, inspirate din reţete chiar din Italia. Materia primă este adusă tot de acolo. Clienţii sunt atraşi de sortimentele speciale, cum este şi o îngheţată cu gust de copilărie - orez cu scorţişoară.
Şi o gelaterie din Bistriţa se bucură de succes, mai ales după ce a ajuns la peste o sută de sortimente.
În acest caz, o mare parte din ingrediente sunt cumpărate de la producătorii locali. Procesul de preparare a îngheţatei artizanale nu e deloc unul simplu.
Gelateriile s-au extins şi prepară inclusiv deserturi cu îngheţată. Cum este o Pavlova din bezea cu îngheţată de fistic şi sos de zmeură.
În România avem şi fabrici unde se produce îngheţată în cantităţi industriale. Din Sebeş, de exemplu, pleacă tone întregi către toate oraşele din ţară.
Dacă în 2010 în România erau înregistrate doar 166 de gelaterii, acum numărul lor a ajuns la 465.
Diferenţa dintre îngheţata artizanală - gelato - şi cea industrială stă în faptul că prima e mai densă şi conţine mai mult lapte, mai puţină frişcă şi deloc ouă. În ultimii ani tot mai căutat este şi sorbetul - o îngheţată fără lapte, ideală în diete.