În cât timp vor putea locui astronauții pe Lună. Estimările NASA
O tabără de bază va fi amenajată pe Lună, cu o cabină și o casă mobilă în care astronauții vor putea locui pe perioada misiunilor.
Racheta Artemis a NASA a pornit o cursa spre Lună săptămâna aceasta, trimițând o capsulă de ultimă generație într-o călătorie fără echipaj în jurul Lunii și înapoi, la 50 de ani de la ultima misiune lunară Apollo.
Lansarea mult întârziată și foarte așteptată a agenției spațiale americane a dat startul programului succesor al lui Apollo, Artemis, care are ca scop întoarcerea astronauților pe suprafața lunară în acest deceniu și stabilirea unei baze durabile acolo.
Cu acest prilej, NASA a anunțat că programul este, de fapt, o piatră de temelie pentru trimiterea de echipe de astronauți pe Lună, care să stea pentru perioade mai lungi de timp în misiune.
Astfe, NASA planifică să înființeze ceea ce numește tabăra de bază Artemis, care va avea „o cabină lunară modernă și chiar o casă mobilă” care va permite astronauților să rămână până la două luni pe lună.
„NASA se va baza pe impulsul acestei misiuni de întoarcere umană în patru ani și intenționează să trimită echipajul pe Lună aproximativ o dată pe an după aceea. Pentru a oferi astronauților un loc unde să trăiască și să lucreze pe Lună, conceptul Artemis Base Camp al agenției include o cabină lunară modernă, un rover și chiar o casă mobilă. Misiunile timpurii vor include șederi scurte la suprafață, dar pe măsură ce tabăra de bază evoluează, scopul este acela de a permite echipajului să rămână pe suprafața lunară timp de până la două luni la un moment dat”, a spus un purtător de cuvânt NASA, conform SkyNews.
Misiunea Artemis I care a decolat săptămâna aceasta implică un zbor Orion de 25 de zile, care aduce capsula la aproximativ 60 mile (97 km) de suprafața lunară, înainte de a zbura la aproximativ 40.000 mile (64.400 km) dincolo de Lună și să se întoarcă înapoi pe Pământ.