În Bistrița, inspectorii caută în gunoaiele oamenilor să vadă dacă le-au selectat. Vor fi și amenzi: ”Pricepe lumea mai greu”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mai precis, vor analiza conținutul fiecărei pubele, ca să vadă în ce măsură localnicii selectează ecologic deșeurile din gospodărie.
Pentru început, vor da avertismente, dar în scurt timp vor trece și la amenzi pentru cei care nu țin cont de reguli.
Cei opt inspectori ai corpului de control nou înființat au repartizate zilnic mai multe comune, unde pubelele sunt scoase în fata porților. Înainte să fie preluate de cei de la salubritate, tomberoanele sunt luat la verificat. Iar proprietarii care au aruncat la grămadă tot felul de deșeuri sunt, inițial, avertizați.
Inspector: ”Din păcate, în această pubelă avem materiale textile, polistiren, saci de rafie, sticlă de sticlă, gresie, materiale de construcție. Această pubelă ar trebui lăsată în fața porții, omul să o reselecteze”.
Inspectorul trebuie să explice fiecăruia, cu răbdare, ce trebuie aruncat în pubela galbenă.
Inspector: ”După cum se vede și pe autocolant: pet plastic, doze de aluminiu, recipiente de plastic și recipiente de metal, pentru conserve”.
România, pe penultimul loc în UE la reciclarea deșeurilor
De cele mai multe ori, oamenii spun că nu știu cum să selecteze deșeurile. Puțini sunt cei care știu că peturile care conțin urme de grăsime sau sunt foarte murdare trebuie spălate înainte de a fi aruncate în pubela specială pentru plastic. Altfel, recipientul trebuie aruncat în sacul cu gunoi menajer.
”Localnică: Asta nu trebuia să îl pun aici. Inspector: Nu e nicio problemă. Noi v-am pus un autocolant cu ce să puneți în pubela galbenă. Localnică: Păi, noi nu punem altceva în afară de sticlă și metal. Inspector: Ăsta e un plastic contaminat, care nu are loc aici, recipientul ăsta iarăși. Localnică: Și ce să fac cu el? Să îl aprind?”.
Saveta Născuțiu, localnică: ”Am zis că e plastic, că are un pic de pământ, nu-i nimic, o să o spăl, fac ceva”.
Alexandru Cocoș, inspector: ”Unii sunt ok, ne ascultă, ne întreabă și ei ce să punem, cum să punem și din păcate alții sunt mai revoltători”.
Autoritățile spun că au în vedere și o serie de amenzi.
Gavrilă Pop, localnic: ”E foarte bine, numai trebuie să se civilizeze lumea. La noi pricepe lumea mai greu”.
Cristian Niculae, director ADI Deșeuri: ”Vom amenda pe cei care nu se conformează, la fel cum se întâmplă în toate țările unde lucrurile merg mai bine: Germania, Austria, Polonia”.
România este pe locul 26 la reciclarea deșeurilor, penultimul din lista statelor europene. Doar Malta reciclează mai puțin decât noi.
Sursa: Pro TV
Etichete: gunoaie , bistrita nasaud , verificare , pubele
Dată publicare: 21-09-2021 18:03