Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini rare din Delta Dunării. Delfini surprinși înotând pe brațul Sfântu Gheorghe | VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Imagini rare au fost surprinse în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe. Mai mulți delfini au înaintat doi kilometri din mare, în apele dulci ale Dunării.  

Cel mai probabil căutau hrană, spun biologii. Pe de altă parte, este posibil ca războiul din Ucraina și activitățile militare să fi împins delfinii spre gurile Dunării, în zone mai liniștite.

Secvențele au fost surprinse pe brațul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. Delfinii par în urmărirea unui banc de pești. Biologii nu au mai consemnat prezența lor în această zonă de zeci de ani.

Fac parte din cea mai mare specie de delfini din cele trei care trăiesc în Marea Neagră, afalinul. Marian Paiu, director ONG Mare Nostrum: „În literatura de specialitate avem consemnat un astfel de caz la 30 de kilometri în amonte pe brațul Sulină, doar că în acea situație era vorba de marsuini, nu ca acum, de afalini. Ne-am bucurat și noi văzând imaginile. Există o familie destul de mare de afalini în zona Sf. Gheorghe-Sulina, care cu siguranță intră destul de des".

Deși trăiesc în apele sărate ale mărilor și oceanelor, delfinii pot intra și în apele dulci, dar în zonele unde acestea se amestecă de regulă cu cele sărate, zone numite și salmastre.

Citește și
Avertismentul specialiștilor: Marea Neagră pierde din ce în ce mai mulți delfini, din cauza operațiunilor militare
Avertismentul specialiștilor: Marea Neagră pierde din ce în ce mai mulți delfini, din cauza operațiunilor militare
Mamiferele ar putea fi speriate

Cel mai probabil, delfinii au intrat pe brațul Dunării în căutare de hrană - scrumbie sau chefali. O altă explicație ar putea fi și războiul din Ucraina.

Mamiferele se sperie din cauza activității militare din Marea Neagră și ajung în ape mai liniștite. Adrian Bâlbă, biolog: „Ei încearcă să se hrănească la gurile Niprului, încearcă să ajungă și în alte zone, dar îi sperie sonarele, activitatea militară și, în consecință, să îi împingă spre vest, adică spre Dunăre". În zona Sulină din Delta Dunării, delfinii erau o apariție obișnuită în urmă cu 15 ani, dar din cauza traficului maritim și a pescuitului astfel de imagini sunt tot mai rare. În vara anului trecut au fost filmați mai mulți delfini care înotau în apele Dunării.

Ciprian Safca, manager excursii Delta Dunării: „Ultima dată am văzut delfini în luna iulie 2022, într-o excursie cu turiștii la Sulina, la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Erau 8-10 delfini, ieșeau pe rând la suprafață. Era un spectacol să îi vezi ieșind după pește. E un spectacol să vii în Deltă și să vezi delfini. Este ceva inedit. Nu se întâmplă tot timpul". Specialiștii spun că în toată Marea Neagră trăiesc peste 250.000 de delfini. Deși pot intra pentru scurte perioade în apele dulci ale Dunării, nu se pot adapta acestor condiții decât pe perioade scurte de timp.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult