Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini istorice. Cum arăta lumea în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918

Gripa spaniolă a fost una dintre cele mai letale pandemii din istorie, făcând între 50 şi 100 milioane de victime în întreaga lume în doar doi ani. Între 1918 şi 1920 gripa a ucis între 3% şi 6% din populaţia globului.

Aşa-numita "gripa spaniolă" din 1918 a provocat tot atâţia morţi ca Primul Război Mondial, iar unii experţi asigură că acest conflict mondial s-a încheiat din cauza epidemiei.

Însă epidemia nu a apărut în Spania. Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918.

Spania, care nu a făcut parte din conflict, a informat cel mai mult despre cazurile de gripă, și astfel a primit numele de „gripa spaniolă”. 

Boala s-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicat

Citește și
coronavirus
Cât timp supraviețuiește coronavirusul, în funcție de temperatură

Sute de soldați îngrijiți simultan pe paturi individuale. Asistente care coș măști medicale pentru ele și pacienți. Familii întregi izolate strict, până la vindecare. Măsuri dure, care au stins în final pandemia. De atunci, virusul, extrem de versatil, s-a adaptat permanent și a rămas cu un pas înaintea inovațiilor din laborator.

În India au murit 17 milioane de persoane, aproximativ 5% din populația din acea epocă, atingând o rată a mortalității de 20% în unele zone.

În Statele Unite, aproape 28% din populație a suferit gripa, dintre care între 500.000 și 675.000 de mii au murit. În Marea Britanie au murit 200.000 de  oameni, iar în Franța peste 400.000.

În Alaska și Africa de Sud au murit comunități întregi. În Australia au murit 10.000 de persoane și în insulele Fiji au murit 14% din populație în doar două săptămâni, iar Samoa Occidentală 22%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult