Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Identitatea lui Jack Spintecătorul a fost descoperită prin teste ADN, iar fața i-a fost reconstruită. Legăturile cu masoneria

Identitatea lui Jack Spintecătorul a fost un mister timp de peste 130 de ani - dar un scriitor crede că l-a demascat pe criminalul în serie și chiar a creat o imagine fidelă a acestuia, folosind tehnici de reconstrucție facială.

Chipul celui mai cunoscut criminal în serie din lume a fost reconstruit, potrivit unui expert care a petrecut aproape trei decenii investigând crimele lui Jack Spintecătorul. Russell Edwards a folosit tehnologia de reconstrucție facială de ultimă oră pentru a crea o imagine alb-negru a înfățișării probabile a criminalului la acea vreme. Descoperirea lui Edwards s-a produs după ce a folosit probe ADN de pe șalul unei victime pentru a arăta că Jack Spintecătorul era de fapt Aaron Kosminski, care a fost un suspect-cheie în timpul crimelor din Whitechapel, arată publicația Daily Star.

În a doua sa carte despre caz, Edwards susține că nu numai că l-a identificat în mod concludent pe Jack Spintecătorul, dar a descoperit și motivul din spatele mutilărilor brutale și modul în care criminalul a scăpat de justiție.

Între august și noiembrie 1888, Jack Spintecătorul a ucis cu brutalitate cel puțin cinci femei în Whitechapel, estul Londrei, stârnind o teroare generalizată, relatează Express. Extirparea organelor interne de la trei victime a dus la speculații că ucigașul avea cunoștințe medicale sau chirurgicale.

Citește și
Gao Chengyong
Dupa 30 de ani de la comiterea crimelor, politia l-a prins pe "Jack Spintecatorul al Chinei": "Era crud, viola si ucidea"

Poliția a investigat 11 asasinate ale unor femei, majoritatea prostituate, în dosarul cunoscut sub numele de crimele din Whitechapel.

Toate victimele au avut gâtul tăiat, au suferit leziuni post-mortem, inclusiv la nivelul vaginului, și unele au fost găsite cu părți lipsă din corp.

Un ofițer a găsit cadavrul brutal mutilat al celei de-a patra victime a Spintecătorului, Catherine Eddowes, pe un trotuar din Mitre Square, la 30 septembrie 1888. Capul îi era aproape complet tăiat și fără nas. Victima avea un șal de mătase, plin de sânge. 120 de ani mai târziu, în 2007, Russel Edwards, un om de afaceri din nordul Londrei, a dat peste presupusul șal la o licitație din Suffolk.

Cheia cazului, un șal înflorat

Șalul avea pete de sânge și chiar de spermă încă vizibile pe țesătură. S-a aflat că, în timp ce trupul victimei era transportat la morgă, sergentul de poliție Amos Simpson a luat-o ca un "cadou" oarecum sumbru pentru soția sa, Jane.

Deși nu a purtat-o niciodată, aceasta a rămas în familie timp de generații, până când a fost scoasă la licitație de stră-strănepotul sergentului Simpson, David Melville-Hayes. Russel Edwards a fost surprins de faptul că o eșarfă de mătase atât de elaborată, împodobită cu flori, ar fi putut aparține victimei Eddowes, despre care se știa că era o alcoolică nevoiașă.

Designul și vopselele folosite păreau să se potrivească cu cele produse în Sankt Petersburg la acea vreme. Acest lucru l-a determinat pe colecționarul Edwards să îl atribuie suspectului Kosminski, originar din Rusia, care ar fi putut să lase eșarfa la locul faptei. Acest lucru a declanșat o lungă serie de teste ADN pe petele suspecte de sânge și spermă, prin comparație cu ADN-ul rudelor îndepărtate ale victimei și suspectului. În mod incredibil, a existat o potrivire la petele de sânge.

Deși cererea de exhumare a cadavrului lui Kosminski a fost respinsă, ADN-ul găsit în petele de spermă s-a potrivit, de asemenea, cu unul dintre descendenții surorii lui Kosminski. Potrivit lui Russel Edwards, aceasta este dovada incontestabilă a identității lui Jack Spintecătorul - un caz care a rămas nerezolvat din 1888.

Presupusul Jack Spintecătorul ar fi fost abuzat sexual

Kosminski s-a născut la 11 septembrie 1865, ceea ce înseamnă că avea aproximativ 22-23 de ani la momentul crimelor. A fost crescut în Klodawa, lângă Varșovia, fiind cel mai mic din șapte copii, tatăl său decedând când el avea doar opt ani.

Mama sa s-a recăsătorit și anumite dovezi sugerează că ar fi fost abuzat sexual de tatăl său vitreg. În 1882, cu șase ani înainte de crime, familia lui a fugit în Londra pentru a scăpa de antisemitismul în creștere din Europa de Est, ca urmare a morții țarului Alexandru al II-lea cu un an mai devreme. În timpul anchetei crimei, Dr. Robert Anderson, șeful Departamentului de Investigații Criminale din Londra, l-a identificat pe Kosminski drept principalul suspect.

Rapoartele confidențiale anterioare ale poliției, publicate în 1894 sub numele de Memorandumul Macnaghten, menționau că detectivii credeau că acesta nutrea "o mare ură față de femei, în special față de prostituate, și avea puternice tendințe criminale". Întrucât nu exista nicio fotografie confirmată a lui Kosminski, dl Edwards a solicitat familiei bărbatului portrete vechi pe care să le folosească într-un program computerizat conceput pentru a-i reconstrui chipul pe baza trăsăturilor rudelor sale.

În portretul reconstruit a rezultat un tânăr melancolic, cu părul tuns, pomeți proeminenți și o privire intensă. Russel Edwards era convins că adevăratul motiv pentru care Jack Spintecătorul a fost ferit de arestare pentru că fratele său avea legături cu francmasoneria. În februarie 2023, mai multe fotografii au ajuns în mâinile colecționarului, una dintre ele înfățișând un grup de 15 bărbați eleganți, cu mustață și costume. Ar fi fost membri ai Lojei lui Israel, un grup francmasonic înființat pentru imigranții evrei care ajunseseră pe țărmurile britanice. Printre ei se remarca fratele mai mare al lui Kosminski, Isaac, un croitor care se mutase la Londra în 1870 și își schimbase numele de familie cu Abrahams.

Edwards este ferm convins de ideea că Spintecătorul nu a fost doar un criminal care acționa la întâmplare, ci a urmat un ritual masonic. De asemenea, este de părere că legăturile masonice ale fratelui său au fost cele care l-au protejat de arestarea de către polițiști, pentru a nu stârni atenția comunității evreiești.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult