Ideile de un milion de euro ale studenților de la Universitatea Transilvania. Robotul care dezinfectează suprafețele
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cele mai multe dintre invenții sunt aplicații informatice care le fac studenților viața mai ușoară în universitate. Un robot care dezinfectează interioarele ar putea fi brevetat și introdus în producția de serie.
Noapte de noapte, acest robot se plimbă prin încăperile Facultății de Automatică si Tehnologia Informației din Brașov.
Lămpile UV cu care este dotat dezinfectează suprafețele și purifică aerul. A fost inventat de trei studenti care au primit de la universitate 26.000 de euro să își pună ideea în practică.
Dragoș Bratu, coordonatorul proiectului: ”Știe să se deplaseze singur prin săli, pe baza anumitor reguli pe care noi le stabilim, cu ajutorul luminii ultraviolete poate omorî virusurile, mucegaiul și tot felul de bacterii”.
Universitatea își propune să patenteze invenția și să o vândă companiilor interesate să producă robotul în serie.
Sorin Moraru, Departamentul de Automatică si Tehnologia Informației: „În situația pandemică în care ne aflăm, un astfel de dispozitiv este de mare interes pentru instituții, firme”.
Robot: „Accesul este interzis fără utilizarea măștii de protecție”.
Clădirile universității au fost împânzite cu dispozitive care îi identifică și îi avertizează pe cei ce nu poartă mască de protecție.
Un student a primit între 1.000 și 8.000 de euro
Și acestea sunt rezultatul muncii unui grup de tineri care au avut la dispozitie 50.000 de euro. Jumătate din sumă au costat echipamentele și componentele, iar cealaltă jumătate le-a revenit lor, pentru idee și efort.
Daniel Voinea, student, managerul proiectului: ”Pe fiecare student a variat în funcție de implicarea fiecăruia, între 1.000 de euro și 8.000 de euro”.
În total au fost 50 de propuneri, dar numai cele mai bune au primit finanțare.
Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania Brașov: ”Valoarea totală s-a ridicat la peste 550.000, din care bursele studenților au totalizat 220.000 de euro. Au fost în total 63 de studenți implicați”.
Cristina și Andrei au dezvoltat o aplicație care le face studenților viața mai ușoară: îi scutește de drumuri și timp pierdut.
Cristina Gavrilă, studentă: ”De exemplu, studentul își poate vedea orarul într-un format foarte ușor de vizualizat, își poate plăti taxele, meniul de la cantină actualizat în fiecare zi. Această aplicație este folosită de peste 16.000 de studenți”.
Universitatea Transilvania alocă și în acest an universitar un milion de euro pentru cercetare și inovare. În primele trei luni, studenții au depus 40 de propuneri, din care 9 au fost deja selectate.